Az EU-tagállamok megállapodtak a vírusjárványt követő mobilalkalmazások előírásaiban

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztosAz EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban, ami megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését, továbbá lehetővé teszi a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét – jelentette be az Európai Bizottság.

A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége “decentralizált”, a személyes adatokat maga a telefon tárolja. A tagállami adatok közötti átjárhatóságot megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni. A rendszerek átjárhatóságának megkönnyítésére a bizottság egy uniós szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó információk fogadására és továbbítására szolgál, egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen. “Itt a nyári szünidő, fontos, hogy az európaiak képesek legyenek az alkalmazást használni akárhová utaznak is az EU-ban – nyilatkozta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos. Sztella Kiriákidész, a testület egészségügyért felelős biztosa felkérte az unió polgárait, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, mivel csak elegendő felhasználó esetén lehetnek kellően hatékonyak. Ugyanakkor hozzátette, hogy e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad megfeledkezni. Németország, Olaszország, Lengyelország és Lettország Bluetooth-alapú alkalmazásokat indított az Apple és az Alphabet Google technológiájának felhasználásával, amelyek rögzítik a készüléken lévő kapcsolatokat. Ezt a megoldást az EU tagállamainak többsége támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hiánypótló: bárki elmondhatja, minek és milyen irányba kellene fejlődnie Budapesten

csü jún 18 , 2020
Új honlapot hozott létre a fővárosi önkormányzat azzal a céllal, hogy ott bárki elmondhassa, szerinte minek és milyen irányba kellene a leginkább fejlődnie Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az its2027.budapest.hu oldalon az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) tervezési folyamatáról lehet tájékozódni, valamint kérdőívek kitöltésével be lehet csatlakozni a tervezésbe. A […]