Az EU online álláskeresővel (IS) segíti az ukrajnai menekülteket

Ylva Johansson belügyi biztosAz Európai Bizottság új online álláskereső oldalt indít, ezzel segítve az ukrajnai háború elől menekülő embereket, hogy sikeresen munkát találjanak az unióban – jelentette be a brüsszeli testület.

Az EU Talent Pool elnevezésű kísérleti projekt segítségével, a regisztrációt követően az ideiglenes védelem alatt állók feltölthetik önéletrajzukat, így szakmai profiljuk több mint négyezer munkaadó, nemzeti állami foglalkoztatási szolgálat és magán-munkaközvetítő ügynökség számára válik elérhetővé. Az angol, ukrán és orosz nyelven elérhető EU Talent Pool eszközt az Európai Munkaügyi Hatóság által kezelt EURES álláskereső portálon lehet elérni.

Ylva Johansson belügyi biztos az eszközt bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság célja, hogy a több mint 4 millió ukrajnai menekült továbbra is élvezhesse az eredetileg egy évre szóló átmeneti védelemről szóló irányelv előnyeit. Hozzátette: az irányelvet véleménye szerint, egészen 2024 márciusáig kellene alkalmazni, és azoknak, akik időközben visszatérnek hazájukba, ne kelljen kijelentkezniük az átmeneti védelmi rendszerből. “Készen állunk, hogy támogassuk azokat, akik úgy döntenek, hogy hazatérnek Ukrajnába. De számíthatnak ránk akkor is, ha úgy döntenek, hogy visszatérnek az EU-ba” – nyilatkozta Johansson.

Nicolas Schmit, az EU szociális ügyekért felelős biztosa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már öt uniós ország csatlakozott a kísérleti projekthez, köztük Lengyelország, amely a legtöbb menekültet fogadta be Ukrajnából. A biztos a többi tagországot is arra buzdította, hogy csatlakozzanak a projekthez. “A munkaerőhiánnyal küzdő uniós munkaadók számára ez fontos eszköz lehet az erőforrások szempontjából” – hangsúlyozta.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Holdon termesztenének növényt ausztrál kutatók

ked okt 11 , 2022
A Holdon akar növényt termeszteni már 2025-ben egy ausztrál űrkutatási start-up cég. A Lunaria One ausztrál űrkutatási start-up cég pénteken indította el azt a kísérleti projektet, amely azt akarja kideríteni, hogy lehet-e növényt termeszteni a Hold felszínén. Hosszú távon olyan növények meghonosítása a cél, amelyek élelmiszert, gyógyszert és oxigént biztosítanának […]
Tripogon loliiformis