Az EU demokráciát exportálna Fehéroroszországba

euroAz Európai Bizottság új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.

A bizottság sajtóközleménye szerint a finanszírozás célja, hogy támogassa a fehérorosz civil társadalom aktivistáinak tevékenységét, a demokratikus változások és az emberi jogok előmozdítása érdekében. Az uniós támogatásnak köszönhetően az aktivisták folytatni tudják munkájukat annak ellenére, hogy az országban az elnyomás és az emberi jogok folyamatos megsértése miatt a helyzet nagyon nehéz – áll a testület sajtóközleményében. Az új uniós program emellett, elősegíti a korszerű, minőségi oktatáshoz, képzéshez való hozzáférést, például ösztöndíjprogramon keresztül.

Az EU támogatásával jelenleg több mint 520 diák kap ösztöndíjat, és közel nyolcszázan vesznek részt szakmai készségeinek megerősítését célzó online képzéseken. Emellett a fehéroroszok rövid távú szakmai csereprogramokra, kutatási ösztöndíjakra is pályázhatnak. Ez az új támogatás további 450 ösztöndíjat és 500 szakmai csereprogramot finanszíroz, valamint további oktatási lehetőségeket biztosít. Az Európai Bizottság a 2020-as elnökválasztás, és az azt követő tiltakozások óta mintegy 100 millió euró támogatást biztosított a fehérorosz népnek, az fehérorosz rezsim áldozatainak, a független médiának, az egészségügynek, és a kultúrának.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre nőnek a kiberbiztonsági kihívások

pén dec 9 , 2022
Egyre növekvő kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézni a cégeknek, a leginkább kitett ennek a pénzügyi szektor. Csendes Balázs, a BlueVoyant Magyarország Kft. kelet-közép-európai és a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgató szerint az ellátási láncok kiberbiztonsági kockázatot okoznak a cégeknek, a beszállítók, szállítók és partnerek új támadási felületet jelentenek. Az Opinion Matters […]
Csendes Balázs BlueVoyant

És még ez is...