Az EU a vezeték nélküli eszközök kibertámadásokkal szembeni biztonságának javítására tett javaslatot

Margrethe VestagerAz Európai Bizottság javaslatot tett az európai piacon elérhető vezeték nélküli eszközök kibertámadásokkal szembeni biztonságának javítására, a javaslat célja, hogy minden vezeték nélküli eszköz – köztük a mobiltelefon, az okosóra, táblagép, a fitneszkövető és a vezeték nélküli játékok sora – biztonságos legyen a felhasználó számára.

A pénteken elfogadott, a rádióberendezésekről szóló irányelvre vonatkozó, felhatalmazáson alapuló jogi aktus a kibertámadások elleni védelemmel egy időben biztosítja a magánélet és személyes adatok nagyobb fokú védelmét, megelőzi a pénzügyi csalást, valamint jobb ellenálló képességet biztosít a kommunikációs hálózatok számára. Az új kiberbiztonsági követelményeket a gyártóknak figyelembe kell majd venniük az érintett termékek tervezésekor és gyártásakor. A bizottsági közlemény Margrethe Vestagert, a digitális korra felkészült Európáért felelőst idézte, aki a javaslat részleteit ismertetve elmondta: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják.

Az eszközöknek képeseknek kell lenniük arra, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az elektronikus fizetésekkor előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését – mondta. A személyes adatok védelme mellett különösen hangsúlyos az új jogszabályban a gyermekek jogainak védelme: a gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz történő jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozására – közölte Vestager. A felhatalmazáson alapuló jogi aktust az unió kibertámadásokkal szembeni ellenállóképessége javításáról szóló jogszabály fogja kiegészíteni, amely még több termékre, illetve a termékek teljes életciklusára ki fog terjedni – tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

E-jegyrendszer: az NNI szerint nem történt bűncselekmény

szo okt 30 , 2021
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűncselekmény hiányában megszüntette az e-jegyrendszer ügyében indított nyomozást és lezárta az ügyet — írja az MTI. Az egyik törpepárt 2019 őszén tett feljelentést, mert Budapest akkori „városvezetése kilenc milliárd forintot herdált el”. A Tarlós István volt főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat és a Vitézy Dávid […]
BKK e-jegyrendszer

És még ez is...