Az EP a világháló akadálymentesítése mellett

mozgasserultAz Európai Parlament (EP) megszavazta azt az előterjesztést, amelynek értelmében a közszférához tartozó, illetve létfontosságú közfeladatokat ellátó szervezetek weboldalait a jövőben úgy kell kialakítani, hogy azok a fogyatékos személyek részére is hozzáférhetőek legyenek. Ha a tervezetre az uniós tagállami kormányokat megjelenítő Tanács is rábólint, a közérdekű webhelyek valamennyi változatát – beleértve tehát a mobil vagy bármilyen más eszközről történő hozzáférésre kifejlesztett változatokat is – akadálymentessé kell tenni az Európai Unió területén. A kötelezettség kiterjed a lakosság számára bizonyos alapszolgáltatásokat nyújtó weboldalakra (így médiatárakra, alapvető online banki és biztosítási szolgáltatásokra), hálózati alapszolgáltatásokra (gáz-, távhő-, áram-, illetve vízszolgáltatásokra), postai vagy közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatásokra, egészségügyi és szociális ellátásokkal kapcsolatos online információszolgáltatásra, valamint kulturális vagy turisztikai tevékenységeket tartalmazó weboldalakra is.

Az akadálymentesítés informatikai értelemben általában olyan műszaki megoldásokat jelent, mint például gyengénlátók számára a honlapok nagyított betűméretű változatának elérhetővé tétele, a hangalapú interaktív kommunikáció bővített lehetőségének felkínálása, illetve – értelmi fogyatékosok számára – bonyolult összefüggések leegyszerűsített, fokozottan felhasználóbarát bemutatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az internet miatt olvasunk kevesebbet

csü febr 27 , 2014
Napjainkban a felnőtt internetezők többsége saját bevallása szerint kevesebbet olvas könyvet, mint öt évvel ezelőtt. A könyvolvasással töltött idő csökkenésének megállításában vagy akár növelésében az e-könyveknek vitathatatlan szerepük lehet a jövőben – derül ki az eNET – Magyar Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely a könyvolvasási szokásokkal és az […]
könyv