Az élet freelancerként az it szektorban

szabadúszó, freelancerAz it-szektorban évek óta erőteljes fejlődés tapasztalható, ennek eredményeképpen folyamatos a szakemberhiány is. Az it-munkaerőpiac egyik specialistája, a Bluebird azt tapasztalta, hogy egyre több it-szakember számára már nem egy biztos, kellemes légkörrel rendelkező munkahely a mérvadó, hanem sokkal inkább a szakmai kihívás, a folyamatos fejlődés, és a jó fizetés.

Az ilyen szemléletű személyek általában freelancerként, „szabadúszóként” dolgoznak. A freelancer olyan szakember, aki nem alkalmazottként dolgozik egy cégnél, hanem vállalkozóként projekteket vállal el különböző megbízóktól.

Érdemes tudni, hogy pontosan milyen az, ha valaki (vagy akár te) ezt az irányt választja.

Freelancerként több lényeges dologra is oda kell figyelni. Egy új projekt elvállalásánál gyorsan kell alkalmazkodni a környezethez, hiszen egy teljesen új szituációban kell helytállni. Ahhoz, hogy ezen a nehézségen át tudj lendülni, folyamatosan képezned kell magad.

A freelance munka egyik előnye, hogy otthonról is elvégezhető az adott feladat az általad preferált időben, hiszen a leggyakrabban nincs helyhez kötés, és az időbeosztásodat is te alakítod. Azonban vannak olyan esetek, amikor a munkaadó kifejezetten kéri az onsite munkavégzést, azaz, hogy a projektfeladatokat egy adott területen végezz el, így az időbeosztásod is változhat. A munka másik előnye, hogy van lehetőséged egyszerre több projekten is dolgozni, persze csak ha időd és energiád engedi.

A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő környezetet biztosíts magadnak. Rendelkezz saját eszközökkel, irodával (vagy szobával), és nem utolsó sorban saját vállalkozással. Annak érdekében, hogy minden gördülékeny menjen, szükséges saját céget alapítani, majd annak feladatait ellátni (számlák kiállítása és lejelentése, bevallások elkészítése, és így tovább).

A szabadúszók a projektfeladatokat szerződés és díj ellenében vállalják el. A díjazásnak számos formája lehet, a leggyakoribbak az óradíj vagy napidíj alapúak. Ennek hátránya, hogy nincs fix kereseted, és ha nincs munka, nem lesz bevételed sem.

Összegzésképpen: freelancerként dolgozni nem egyszerű feladat, így nem is mindenkinek való. Hosszútávon önállónak, motiváltnak és kitartónak kell lenni, de ha ez sikerül, akkor határ a csillagos ég.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új Cat telefonok antimikrobiális bevonattal

szo ápr 24 , 2021
Májusban érkeznek az antimikrobiális bevonattal ellátott Cat S42 H+ okostelefonok és a Cat B40 4G nyomógombos telefonok Magyarrországra. A most bejelentett két készülék a Cat phones-ra jellemző tulajdonságok mellett a higiénia terén is fontos újítással rendelkeznek. A Cat S42 H+ (Hygiene Plus innováció) gyártási folyamata során ezüstionok felhasználásával képeznek védőréteget […]
Cat S42 H+