Az elemzőknek annyi, jönnek az adattudósok

spyA Big Data új távlatokat nyit a vállalati értékteremtésben — állítja Thomas H. Davenport, a bostoni Babson College professzora, Big Data szakértő. A lehetőségeket négy kategóriába sorolta: jobb, gyorsabb döntéshozatal, költségmegtakarítás, termék- és szolgáltatás-optimalizálás, hatékony kockázatmenedzsment. Davenport a Horváth & Partners csoport – amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth & Partners – stuttgarti konferenciáján rámutatott, hogy a Big Data által kínált lehetőségek kiaknázása nélkül ma már nem lehetnek sikeresek a vállalatok. Versenyképességük megőrzése érdekében szokatlanul nagy mennyiségben és gyorsasággal kell feltárniuk és feldolgozniuk új adatforrásokat.

Mint mondta, statisztikai és matematikai elemzéseket mindig is végeztek, az újdonság az, hogy a digitalizáció következtében az adatáramlás hihetetlenül megnőtt, s közben ugyanolyan mértékben dinamikusan változik is. Emiatt nem csak a technológia és a menedzsment folyamatok alakulnak át, de a vállalatok felépítése és kultúrája is. A vállalatoknak ma már nem elegendő egyszerű elemzőket alkalmazniuk, helyettük adattudósokra (data scientist) van szükség. “Ezek a szakemberek jó matematikai érzékkel rendelkeznek, fáradhatatlanul dolgoznak az adatmodellekkel, és a Big Data korszakban mindent meghatározó algoritmusokat fejlesztenek ki, amelyekkel a stratégiai döntéseket előkészítik, az operatív döntéseket pedig – mint például az árképzést – önállóan meghozzák és végrehajtják” — mondta a professzor.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar Telekom: megváltoztak a tudakozók hívószámai

hét okt 6 , 2014
A Magyar Telekom országos tudakozó szolgáltatásai – a Belföldi Tudakozó és a Tudakozó Plusz – már új, európai formátumú, ötjegyű hívószámon érhetők el. Október 1-jével megszűnt a korábbi 198-as hívószám, a 197-es pedig már csak az év végéig üzemel. A Belföldi Tudakozó szolgáltatás október 1-jétől kizárólag a 11818-as hívószámon érhető […]