Az EJI megegyezett a Deezerrel

Megegyezéssel zárul az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) és a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató több mint fél évtizede indított próbapere. Az egyezséget a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével jóváhagyta.

A megállapodással lehetővé válik, hogy az érintett előadók még az idén hozzájussanak elmaradt jogdíjaikhoz. A Deezer egy összegben fizeti meg a 2012 októbere és 2018 áprilisa között Magyarországon letöltött több tízmillió stream után járó jogdíjat, és az egyezség kiterjed a 2019. december 31-ig tartó időszakra is – közölte az EJI. Az egyezség szerint a Deezer garanciát vállal az előadói díjak kifizetése tekintetében, a nem magyar székhelyű kiadókkal kötött szerződései alapján is. “A magyar EJI világszerte az első előadói jogkezelő szervezet, amely a jogdíjfizetés kikényszerítése mellett megállapodásban kötötte ki, hogy a nemzetközi streaming szolgáltató csak az engedélyével használhatja az előadók felvételeit” – hangsúlyozza a kommüniké. Mint írták, az EJI felajánlja a többi, internetes cégnek is a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogdíjvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig megindítja a peres eljárást mások mellett a Spotify, az Apple Music és mások ellen. A közlemény nem szólt arról, hogy a Deezer mekkora összeget fizet, s hogy ebből mennyit fognak kapni az előadóművészek.

A mostani megállapodásra azt követően került sor, hogy a fővárosi törvényszék 2018 februárjában jogerősen kimondta, a Deezer megsértette az előadóművészek jogát, az EJI engedélye nélkül kezdte meg szolgáltatását, a felhasználás után adatszolgáltatást nem teljesített, illetve a díjszabás szerinti jogdíjat nem fizette meg. A testület egyúttal kötelezte a szolgáltatót, hogy adja át az előfizetők számát, az elért nettó bevételt, az adott hónapban elérhetővé tett repertoár mértékét, a hozzáférhetővé tett hangfelvételek adatait. Mint írták, a Deezer most eleget tesz az ítélet minden pontjának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Apple a toplista élén

szo máj 25 , 2019
Az Apple vezeti a Forbes legértékesebb világmárkáit rangsoroló 100-as listáját. A Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listáján az első helyen szereplő Apple márkaértéke 205,5 milliárd dollár, 12 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A második helyen a Google (167,7 milliárd dollár, +27 százalék) áll, a harmadikon pedig a Microsoft […]
Apple MacIntosh

Friss, ropogós