Az EB a digitalizációval kapcsolatos új cselekvési tervet mutatott be

Margrethe VestagerAz Európai Bizottság (EB) új, a digitalizáció általánossá tételével kapcsolatos európai uniós ütemtervet, úgynevezett „digitalizációs iránytűt” mutatott be, amely az információtechnológiai készségek fejlesztését, a gyorsabb internetet és az alapvető közszolgáltatások online elérhetőségét helyezi a központba. Az új stratégia részeként a brüsszeli végrehajtó testület azt kívánja elérni, hogy 2030-ra az EU-tagállamok összes háztartása gigabites sebességű csatlakozással rendelkezzen, és az 5. generációs mobilhálózat (5G) a jelenlegi 14 százalék helyett az unió valamennyi lakott területét lefedje.

Margrethe Vestager, az unió versenyjogi biztosa az ütemtervet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a digitalizációs szint javítása igen jelentős tényező az unió versenyképessége szempontjából, ugyanakkor „a folyamatnak befogadónak kell lennie, és minden állampolgárnak teljes mértékben ki kell tudnia használni a digitális társadalom által létrehozott előnyöket”. Az EB azt is reméli, hogy 2030-ra a jelenlegi 56 százalék helyett az unió felnőtt lakosságának nyolcvan százaléka rendelkezni fog alapvető digitális készségekkel, és legalább húszmillió információ- és kommunikációtechnológiai szakember fog az unióban dolgozni. Az EU arra is törekszik, hogy ezen a területen növekedjen a nők aránya. Az ütemterv fontos eleme továbbá, hogy tíz éven belül valamennyi kulcsfontosságú közszolgáltatásnak elérhetőnek kell lennie az interneten, minden polgárnak hozzá kell férnie elektronikus egészségügyi dokumentációjához, és az uniós polgárok legalább nyolcvan százalékának elektronikus személyazonosítási megoldást kell alkalmaznia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Áprilisban lehet a Magyar Telekom éves közgyűlése

szo márc 13 , 2021
A Magyar Telekom Nyrt. április 16-án tartaná meg éves közgyűlését, ha a járványhelyzet lehetővé teszi – közölte a cég. A közlemény szerint a jelenlegi kormányrendelet alapján a közgyűlés személyes részvétellel nem tartható meg és a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben az igazgatósága fog dönteni. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzet alakulását, […]
Magyar Telekom

És még ez is...