Az ártás vélelme: tagadta bűnösségét a milliárdos csalással vádolt FTX-alapító

Sam Bankman-FriedÁrtatlannak vallotta magát a New York-i bíróságon kedden a gazdasági bűncselekményekkel vádolt Sam Bankman-Fried, a csődbe került FTX kriptovaluta-tőzsde alapítója és korábbi vezérigazgatója.

Bankman-Fried tagadta, hogy a befektetők pénzét törvénytelenül saját fedezeti tőkealapjába, az Alameda Research-be juttatta, amely kockázatos befektetésekre, nagy értékű ingatlanvásárlásokra és politikai támogatásokra fordította azokat. A vád szerint a cég befektetői pénzek dollármilliárdjaival nem tud elszámolni. A védőügyvéd, Mark Cohen a bíróságon közölte, hogy ügyfele egyetlen vádpontban sem ismeri el bűnösségét. Bankman-Fried a kaliforniai házi őrizetből utazott New Yorkba a bírósági meghallgatásra.

A bíró áprilisra tűzte ki a vizsgálati eljárás következő tárgyalási napját, amikor a védők és ügyészek részletesen előadják érveiket, majd a következő nap az eljárásban május 18-án lesz. A manhattani szövetségi bíró azt is közölte, hogy az ügyben az első tárgyalási napot október elejére tervezi kitűzni. Bankman-Friedet, a Bahama-szigeteken tartóztatták le december közepén az amerikai hatóságok kérésére, ahol egy hetet töltött a hatóságok őrizetében, mielőtt önként lemondott a hosszú kiadatási eljárásról. December 21-én szállították az Egyesült Államokba.

New Yorkban az első meghallgatáson a bíró elfogadta az óvadékra vonatkozó kérelmet, és 250 millió dollár ellenében elrendelte Bankman-Fried elengedését és házi őrizetbe helyezését. A harmincéves “üzletembernek” nyomkövetőt kell viselnie, és szülei kaliforniai otthonában kell kivárnia a büntetőeljárást.

Az FTX kriptovaluta-tőzsde novemberben jelentett csődöt, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Bankman-Fried 27 évesen, 2019-ben alapította vállalkozását, amelynek révén rövid idő alatt a világ legfiatalabb milliárdosává vált, a Forbes 2021-ben még 26,5 milliárd dollárra becsülte vagyonát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már több mint százezren teljesítették az MI Kihívást

pén jan 6 , 2023
A magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) kezdeményezéseként az MI Kihívásban már több mint százezren szereztek alapismereteket a mesterséges intelligencia technológiájáról. A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások széles körű elterjedése óriási gazdasági hasznot jelent, mivel javítja a termelékenységet, jelentős mennyiségben teremt nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket és hozzájárul a piaci és közigazgatási […]
mesterséges intelligencia

És még ez is...