Az alufólia és a frissentartó fólia “evolúciója”

packngo

Nem csupán a háziasszonyok egyik kedvenc kiegészítő terméke a fólia, de a vendéglátóhelyek nagykonyhái és a kereskedelmi egységek is nagyon szívesen használják. Azt is elmondhatjuk, hogy nélkülözhetetlenek, hiszen a frissentartó fólia és az alufólia nemcsak praktikus, hanem technológiailag is fontos szereplője a napi ételkészítésnek, tárolásnak és szállításnak.

De mikortól használunk fóliát? És változott-e az évtizedek során? Cikkünkből kiderül!

Ki találta fel az alufóliát?

A PacknGo vendéglátóipari csomagolóeszközök oldalán kapható fóliák őse az 1900-as évek elején jelent meg, és gyorsan forradalmasította a csomagolóipart. Eredetileg erre a célra ónfóliát használtak, azonban ennek az anyagnak több hátránya is volt. Hamar oxidálódott, kellemetlen szaga volt és rugalmatlannak bizonyult.

1910-ben a svájci Dr. Lauber és Alfred Gautschi alkották meg az első, ipari méretekben is gyártható alumínium fóliát, amely könnyű, szagtalan, jól formázható és rendkívül jól szigetelő anyag. Kezdetekben csokoládé, vaj és dohánytermékek csomagolására használták, de a második világháborút követően bekerült a háztartásokba is, a háziasszonyok nagy örömére.

A technológiai fejlesztés nem állt le, a következő évtizedekben a gyártástechnológia sokat fejlődött, a fólia egyre vékonyabb és strapabíróbb lett, ez pedig alapanyag szempontjából takarékosságot is jelentett.

És mi a helyzet a frissentartó fóliával?

Az 1940-es években a vegyipar rohamosan fejlődött, és elkezdődött a PVC és a PE fóliák gyártása. Ezeket az anyagokat eredetileg ipari célokra szánták, azonban hamar kiderült, hogy élelmiszer csomagolására is kitűnően használhatók.

Az elsőgenerációs fóliák még merevek voltak és nem tapadtak, de az 1960-as évektől kialakították a mai fóliának megfelelő vékony és tapadós változatot, amit a háztartásokban is szívesen használtak. Napjainkban innovatív fóliák is megjelentek, olyanok, amelyeket mikrohullámú sütőbe lehet tenni, perforált, vagy épp biológiailag lebomlik. Folyamatos innovációja egyre fenntarthatóbbá teszi a használatát.

Az alufólia és a frissentartó fólia a nagykonyhákban

A vendéglátóipari vállalkozások számára elengedhetetlen ezeknek a csomagoló anyagoknak a beszerzése. Az alufólia az ételek elkészítésénél és a sütési folyamatnál is fontos szerepet tölt be. Hőálló, így a sütőbe téve védi az ételt a megégéstől, valamint benntartja a zamatot az ételben. A frissentartó fólia lehetővé teszi, hogy a bele csomagolt ételek megőrizzék frissességüket, ízüket, megvédik az élelmiszert a szennyeződéstől és higiénikus csomagolást biztosítanak számukra.

A fóliák nem csupán egyszerű segédeszközök a vendéglátóiparban és a kereskedelemben, hanem elengedhetetlen szereplők. A folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően ezek az anyagok még inkább hozzájárulnak az ételkészítés folyamatának gyorsításához és az ételek frissességének megőrzéséhez. Az iparág számára elérhető fóliák folyamatos innovációja révén ezek az eszközök egyre több funkciót látnak el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel!