Az alkotmánybíróság felfüggesztette a mobilhasználók követését lehetővé tevő törvényt Szlovákiában

Felfüggesztette a szlovák alkotmánybíróság a telekommunikációs törvénynek a koronavírus-válsággal összefüggésben elfogadott néhány rendelkezését, amely lehetővé tette volna, hogy az állami szervek a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait felhasználva hozzáférjenek a lakossági felhasználók tartózkodási helyéhez és mozgásához – jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség. A vonatkozó törvénymódosítást néhány héttel ezelőtt fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A kormányzati előterjesztést azzal indokolták, hogy a lakossági felhasználók tartózkodási helyére és mozgására vonatkozó adatokra szükség lehet a karanténintézkedések betartásának, illetve a vírus terjedésének megfigyelésére.

A kassai székhelyű testület egyelőre csak felfüggesztette a törvénymódosítás végrehajthatóságát, azt azonban még nem mondta ki, hogy a módosítás rendelkezései ellentétesek lennének az alaptörvénnyel. Ez utóbbi még további vizsgálat tárgyát képezi majd. A mostani döntést a bíróság azzal indokolta, hogy a módosítás szövegezése nem volt eléggé egyértelmű, és lehetővé tette volna az állami szerveknek, hogy a mobilszolgáltatóktól szerzett adatokat anélkül használják, hogy a felhasználás céljait pontosan megszabnák számukra. A szlovák külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy még ezen a héten elkészülhet egy olyan mobilapplikáció, amelynek használata lehetővé tenné, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Minden platformra más kóddal regisztráljunk: 7 tipp a nagyobb biztonságért III.

pén máj 15 , 2020
Bármíly fura, május 7-e a Jelszó világnapja. Ennek örömére a Kingston Technology összegyűjtött néhány tanácsot, amelyekkel biztonságossá tehetők a jelszavak. Ha azonos jelszót alkalmazunk a különféle fiókokhoz és profilokhoz, az nemcsak a magánszemélyekre, hanem a cégekre is súlyos fenyegetést jelenthet, hiszen ilyen esetben az egyik platform feltörésével az összes többi […]

Friss, ropogós