Az „album” olyan mint Lenin: élt, él és élni fog

marx-engels-lenin-stalin-maoAnnak ellenére, hogy sokan beszéltek már az „albumok hanyatlásáról” a Sony Europe fogyasztói elektronikai részlegének és a Qobuz zeneletöltő szolgáltatónak közösen elkészített kutatása megállapította, hogy az album eladások száma erőteljesen megugrott, nagyrészt annak köszönhetően, hogy egyre magasabb minőségben váltak elérhetővé különböző zenei anyagok. A zeneletöltők közel fele (49 százalék) mondta el, hogy gyakran végig szokta hallgatni a teljes albumot az elejétől a végéig, a különböző előadók számainak lejátszási listái és egy-egy különálló szám mellett.

A letöltők közül négyből egy ember (24 százalék) öt-tíz albumot is vásárol három hónapon belül. A statisztikák azt mutatják, hogy a vásárlók 84 százaléka választja a tömörített verzióval szemben a Hi-Res Audio minőséget ugyanabból az albumból. Az olyan előadóknál, mint Michael Jackson, a Daft Punk és Alt-J – akik uralják a Hi-Res album eladási listákat – egyre szokatlanabbá válik, hogy ne legyen elérhető a Hi-Res verzió.

A High-Resolution Audio magasabb mintavételi frekvencián kódolja és játssza vissza a zenét, mint a CD. Az előadók gyakran veszik fel az albumaikat Hi-Res minőségben (24bit/96kHz), aztán mixelés után a CD-re és a letöltésekhez már tömörítve készülnek el a zeneszámok (16bit/44.1kHz). A Hi-Res Audio minőségű felvételek azonban stúdió minőségben szólnak, így a hallgatók közelebb kerülnek az eredeti felvételhez és az előadó szándéka szerinti hangzáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hamarosan a nemzeti gerinchálózaton beszélnek az állami intézmények

sze nov 26 , 2014
A Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra (NTG) csatlakozott állami intézmények 2015 márciusától a kimenő- és bejövő hangforgalmukat is a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. rendszerén keresztül bonyolíthatják le, és így jelentős költségeket takaríthatnak meg – derült ki a fejlesztést közösen megvalósító NISZ és a Kormányzati Eseménykezelő Központ keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. Teller Gábor […]

És még ez is...