Az aktív korúak több mint 90 százaléka rendszeresen internetezik

mobilinternetAz aktív korú lakosság több mint 90 százaléka rendszeresen internetezik, Magyarországon az internetet használók száma az aktív korosztályban gyakorlatilag elérte a felső határt – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felméréséből.

A vizsgálat szerint a 15-50 éves korosztály 97,1 százaléka rendszeresen használja az internetet. A 15 év alattiak körében nem teljes körű az internethasználat, bár egyre fiatalabban szoknak rá. A két éves gyerekek négy százaléka internetezik, a három éveseknek pedig kilenc százaléka használja viszonylag rendszeresen a világhálót (Ez rémisztő. A -szerk- megj.). Az internetet nem használók száma az életkorral növekszik. Az 51-53 évesek hét százaléka nem internetezik. Nyolcvan év fölött ez már kilencven százalék, a kilencven évnél idősebbek körében pedig száz százalék. Az idősebb korcsoportot két tényező befolyásolja az internetezési szokásban, az hogy magányos vagy társas életet él, illetve, hogy milyen iskolázottságú.

A 65 év felettiek 34 százaléka internethasználó, ezen belül a magukra maradt idősek 31 százaléka, a kétfős háztartásokban élőknek viszont a 42 százaléka internetezik. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a magányos idősek kevésbé nyitottak az újra, nem akarnak már tanulni – olvasható az összegzésben. A húsz és ötven év közötti korosztályban mindenki internetezik, az alapfokú végzettséggel rendelkezőket kivéve. Az ötven év felettiek körében viszont jelentős eltérés van az egyes végzettségi csoportok között.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező idősebbek otthonosan mozognak a világhálón: a hetven év körüli diplomások 80, míg a nyolcvan év körülieknek is a hatvan százaléka szeret “szörfölni a neten”. Ugyanebben a korcsoportban a szakmunkásképzőt végzetteknek csak negyven, illetve húsz százaléka internethasználó. Ennek oka lehet, például az, hogy a képzettebbek idős korukra is nyitottabbak az újdonságokra, vagy az, hogy a magasabb végzettségűek aktív életükben nagyobb arányban voltak számítógéphasználók, így az internet világa nem idegen számukra.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kilenc magyar startup vehet részt a Collision konferencián

szo jún 25 , 2022
Tíz startup képviseli Magyarországot a Collision konferencián, a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban – mondta a közmédiának adott interjúban Vass-Salazar Mária, Magyarország ottawai nagykövete. (Az esemény honlapján kilenc magyar startup szerepel. Lásd a cikk végén lévő felsorolást! A -szerk- megj.) A diplomata szerint a rendezvénysorozat számos új üzleti kapcsolatot […]
Collision konferencia

Friss, ropogós