Az AIDS-et is kimutatja az okostelefon

noverAz AIDS és a szifilisz gyors kimutatására alkalmas olcsó okostelefon-kiegészítőt fejlesztettek ki amerikai és ruandai kutatók. A kicsi és könnyű, kevés energiával működő készülék egy csepp, ujjból vett vérből negyedóra perc alatt kimutatja, hogy megfertőződött-e a páciens e betegségek valamelyikével. Ez az első olyan mobil eszköz, amely elvégez egy komplex laboratóriumi vérvizsgálatot – közölték a minilabort kifejlesztő mérnökök szerdán a című szaklapban. A „kütyü” mindössze 34 dollárba (9200 forint) kerül, szemben a hagyományos laboratóriumi diagnosztikai rendszer 18 ezer dolláros (közel ötmillió forintos) árával.

A kiegészítőt egészségügyi dolgozók nemrég próbálták ki Ruandában, ahol 96 páciens, többségében rizikócsoportba tartozó nők ujjából vett vért elemeztek vele. A teszteredmények 15 percen belül megjelentek az okostelefon képernyőjén, és majdnem ugyanolyan pontosak voltak, mint az általánosan használt ELISA-teszt, amelynek eredményére több órát is várni kell. A kiegészítő egyszerűen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy számítógéphez (laptophoz), kényelmesen elfér egy kézen, és működéséhez elegendő annyi áram, amennyit egy mobiltelefonból nyerni tud. A csekély energiaigénynek a fejlődő világ kevéssé villamosított térségeiben van nagy jelentősége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jön az Evolution & Mobile Hungary 2015

hét febr 16 , 2015
Az idén negyedik alkalommal, 2015. március 3-4-én megrendezésre kerülő Evolution & Mobile Hungary. A kétnapos rendezvény nyolc szekcióval, hazai és külföldi szakemberekkel, több mint kétszáz előadás keretében ad képet a közösségi média, teljesítményalapú hirdetési piac, a mobiltechnológia, az e-kereskedelem és a keresőmarketing legújabb trendjeiről. A budapesti Hotel Heliában megrendezésre kerülő konferencia […]
taps

És még ez is...