Az áfával együtt az internetezők száma is csökkent

Az Eurostat adatai szerint tavaly az áfacsökkentés ellenére annyira nem nőtt a rendszeresen internetezők száma, hogy inkább csökkent. Január elsejétől tovább, 18 százalékról öt százalékra csökkent az internet-szolgáltatás áfája.

A 13 százalékpontos csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Az internet áfája első lépésben 2017 januárjában csökkent 27 százalékról 18 százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos korábban azt mondta, hogy a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak. Hangsúlyozta: Magyarországon az áfacsökkentés és az alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 35 százalékkal csökken az internet-előfizetés ára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt közölte: fokozott figyelemmel vizsgálják majd a csökkenő internet-áfakulccsal kapcsolatos szabályok betartását is, mint minden, az előfizetők széles körét érintő, átfogó módosítást. A KSH, illetve az Eurostat (lásd lenn!) adatai szerint 2017-ben a rendszeres internethasználók aránya a 16–74 éves személyek százalékában 76 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 78 százalékról.

Vélemény
Nyilvánvaló, hogy a felhasználók számának visszaesése nem a kisebb áfatartalom miatt következett be, amely nyilván enyhítette is annak mértékét. Azonban nem lehet a valóságtól teljesen elrugaszkodott az a feltételezésünk, hogy a visszaesést a magyarok nagymértékű elszegényedése okozhatja. Ha választani kell az internet-előfizetés és a létfenntartáshoz szükséges dolgok között, akkor egészen nyilvánvaló, hogy nethozzáférés húzza a rövidebbet. Úgy vélem, ha nem haveri kör feltőkésítése lenne az elsődleges és szinte kizárólagos a kormány tevékenységében, hanem a leszakadók felemelésére is fordítanának némi figyelmet, az lendíthetne valamit az internethasználat számain, nem pedig az áfacsökkentés. Ugyanis, ha valaki nem tud három-négy ezer forintot internetre költeni, az két-három ezret sem tud.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hét tipp, hogy ne csak az eszköz legyen okos, hanem a gyerek is VII.

hét jan 1 , 2018
ShareTweetPinShareA gyerekek nagy részének karácsonyi listáján szerepel valamilyen okos kütyü: telefon, tablet, laptop, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Fontos, hogy az ilyen típusú ajándékozás ne csak egy átadásból álljon: az eszközök valóban okos használatára meg is kell tanítani a gyerekeket. Íme néhány tipp, hogy mire érdemes figyelni és hogyan tanítható […]

És még ez is...