Az adózás már digitális, a papírokat mégis gyűjteni kell

adoA vállalkozások és magánszemélyek adózása egyre digitálisabbá válik, az ellenőrzések azonban még továbbra is megkövetelik a papíralapú dokumentumokat, így azok teljes körű megőrzésére ügyelniük kell az adózóknak — írja az MTI, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértőjére hivatkozva. Tavaly az adóhatósághoz összesen 22,6 millió bevallás és adatszolgáltatás érkezett, amelyből 19,6 milliót már elektronikusan nyújtottak be. Az adószakértő szerint a digitális bevallások aránya várhatóan tovább növekszik, amiben az adójogszabály-változások is közrejátszhatnak.

2017-től tovább digitalizálódik az szja-bevallás, ugyanis azoknak az ügyfélkapuval vagy személyes beazonosítást lehetővé tevő elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózóknak, akik nem kérnek munkáltatói adó-megállapítást, vagy nem tesznek bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóság készíti el a bevallási tervezetét és elektronikus úton küldi meg az érintetteknek. Az elektronikus bevallás általánossá válása mellett ugyanakkor egyre nő az adóellenőrzések száma. Ezek az eljárások azonban még megkövetelik az adózóktól a papíralapú dokumentumaikat, így ezek megőrzésének a fontossága nem csökken a bevallások digitálissá válásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Big Data, big money: jó évet zárt a Starschema

hét dec 21 , 2015
Az idén várhatóan több mint nyolcvan százalékkal, egymilliárd forintra növeli árbevételét a Starschema Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – közölte a társaság az MTI-vel. (Vagy a 80 százalék, vagy az egymilliárd forint téves, mert a társaság árbevétele 2014-ben 619,723 millió forint volt. A -szerk- megj.) A magyar informatikai vállalat, mivel megrendeléseinek jelentős része […]