Az Adobe Flash hónapja volt a július

virusJúliusban új kártevő jelent meg az ESET vírustoplistáján, méghozzá egyből a második helyen. Az új listatag, a SWF/Exploit.ExKit egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony kódoknak, amelyek az Adobe Flash szoftverben levő sebezhetőségeket, biztonsági réseket használják ki. Ha a fertőzés sikeres, az lehetővé teszi a távoli támadók számára, hogy az adott rendszeren a felhasználó tudta nélkül tetszőleges kódot futtathassanak. A gyűjtőnév arra utal, hogy az ilyen trójaiakat elsősorban úgynevezett Exploit Kit-ekkel, azaz kártevő készítő készletekkel generálják. A hatékony védekezéshez nem csak a naprakész vírusvédelem, hanem az Adobe Flash modul frissítése is szükséges.

Érdekesség még a listán. hogy újabb változattal képviselteti magát az LNK/Agent trójai család, így az ötödik és hatodik helyen is az a kártékony link hivatkozást tartalmazó kártevő található, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve sokban hasonlít a régi autorun.inf működési mechanizmusára. A listára visszatért a HTML/Refresh familia a kilencedik helyen. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található, vagyis érdemes vigyázni a böngészésnél, például élhetünk az automatikusan lefutó scriptek tiltásával.

Júliusi vírustoplista
1. Win32/Bundpil féreg
2. SWF/Exploit.ExKit trójai
3. Win32/Adware.MultiPlug adware
4. JS/Kryptik.I trójai
5. LNK/Agent.AV trójai
6. LNK/Agent.BS trójai
7. Win32/Sality vírus
8. Win32/Ramnit vírus
9. HTML/Refresh trójai
10. INF/Autorun vírus
Forrás: ESET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Gyomlálja díjcsomagjait a Telenor

ked aug 18 , 2015
Az ősz folyamán átalakítja lakossági tarifakínálatát a Telenor. Ennek részeként a cég egyes régi, “korszerűtlen” tarifáit és szolgáltatásait megszünteti és az érintett lakossági ügyfeleinek a mobilhasználati szokásoknak jobban megfelelő szolgáltatáscsomagokat kínál. Az átalakítást követően Telenor csak olyan tarifákat kínál, amelyekben lehetőség nyílik mobilinternet kapcsolatra, tehát tartalmaz adathasználatot vagy megrendelhető hozzá […]

Friss, ropogós