Az 5G-hez képest alulértékelt, de nélkülözhetetlen: mi az?

Bár az 5G kapja a nyilvánosság oroszlánrészét, a Wi-Fi 6 készülékek csendben nagy fölénnyel előzik meg az 5G eszközöket, és a trend a következő néhány évre is jellemző lesz — áll a Deloitte friss tanulmányában.

A Wi-Fi 6 az 5G-hez hasonlóan jelentős szerepet játszik a vezeték nélküli összeköttetés jövőjében, nem csak a fogyasztók, de a vállalatok számára is. A Deloitte felmérése szerint a vállalatok 45 százaléka egyszerre teszteli vagy telepíti a legújabb wifi technológiát és az 5G-t fejlett vezeték nélküli kezdeményezéseihez, sőt, szinte minden válaszadó (98 százalék) arra számít, hogy a szervezetük három éven belül mindkét technológiát használni fogja. A tervezett beruházások is az együttes bevezetést tükrözik: A következő három évben ezek a vezetők a vállalati vezeték nélküli hálózatokra fordított kiadások átlagosan 48 százalékát a Wi-Fi, 52 százalékát pedig a mobil technológiákra tervezik fordítani. Ez nem teljesen meglepő, mivel a Wi-Fi 6 és az 5G hasonló képességekkel rendelkezik, de különböző, egymást kiegészítő erősségekkel is. Mindkét technológia nagyobb sebességet, kevesebb késleltetést, valamint nagyobb eszközsűrűséget és hálózati kapacitást tesz lehetővé. A különbségek hatótávolságban, a mobilitás támogatásában és a költségekben vannak. A döntéshozók már most is a Wi-Fi 6-ot és az 5G-t tekintik a vállalkozásuk számára legkritikusabb vezeték nélküli technológiáknak. A felmérésben részt vevő vezetők 65 százaléka arra számít, hogy a Wi-Fi 6 2023-ra a három legfontosabb vezeték nélküli technológia között lesz a vállalkozásuk számára, az 5G-re 76 százalék mondta ugyanezt. Bár a Wi-Fi 6 és az 5G egyenrangú partnerek a megoldások kiépítése szempontjából, a Deloitte tanulmánya kimutatta, hogy a vállalati Wi-Fi 6 pilotok és telepítések minden vizsgált országban megelőzik az 5G-t, egyes régiókban kétszámjegyű különbséggel.

A Wi-Fi 6 egyik legnagyobb előnye a könnyű telepíthetőség, tekintve, hogy a Wi-Fi hálózatok már széles körben elterjedtek, és wifi eszközök is nagy számban vannak jelen. A Wi-Fi 6-os hálózatokra történő frissítés során a vállalatok kihasználhatják a korábbi verziókkal való kompatibilitás előnyeit, így elkerülhetik, hogy egyszerre kelljen lecserélni a régebbi wifi eszközöket. Az ismertség szintén előny: bár világszerte léteznek 4G LTE magán mobilhálózatok, ezek számát meghaladja a vállalati wifi telepítéseké, ami azt jelenti, hogy sok informatikai részleg már rendelkezik szakértelemmel a wifi hálózatok telepítésében és üzemeltetésében. Ezzel szemben egy 5G hálózat kiépítése (akár egyedül, akár egy hálózatüzemeltetővel közösen) általában azt jelenti, hogy valami új és potenciálisan összetettebb dolgot kell megtanulni, alkalmazkodni kell egy olyan szabványhoz, amely még csak most kerül bevezetésre, és esetleg olyan partnerrel kell együtt dolgozni, aki szintén csak most kezd bele az 5G-be.

Arról, hogy melyik technológiát érdemes bevezetni, Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója azt mondta, hogy „Először a célokat és a kiszolgálni kívánt felhasználási eseteket szükséges kristály tisztán meghatározni. Majd érdemes átgondolni, ezeknek milyen alkalmazási követelményeik vannak, illetve milyen telepítési és kiadási korlátok vannak. A Wi-Fi 6 és az 5G sajátos képességeinek és kapcsolódó költségeinek megismerése is segíthet a döntéshozóknak abban, hogy melyik lenne alkalmasabb a különböző helyzetekben, de a két technológia akár egymás mellett is alkalmazható. A csatlakoztathatóság érdekében a fejlett hálózatépítést érdemes a végponttól végpontig tartó vállalati architektúra kulcsfontosságú elemeként kezelni. A partnereket bevonása is kulcskérdés: érdemes többféle szállítóval, például felhő- és alkalmazásszolgáltatókkal, tanácsadó cégekkel és egyéb integrátorokkal, távközlési vállalatokkal és hálózati berendezésszolgáltatókkal együttműködve kiépíteni a hálózatokat a teljes körű megoldások érdekében”.

A Deloitte Global előrejelzése szerint 2022-ben mintegy 2,5 milliárd Wi-Fi 6-os készüléket szállítanak majd, szemben a 1,5 milliárd 5G-s készülékkel.


Next Post

A másodlagos nemi jegyek szemrevételezését felválthatja a csontkormérés

hét ápr 18 , 2022
A biológiai kor és a kognitív képességek serdülőkori összefüggéseit mutatták ki magyar kutatók. Az MTA-PPKE Serdülőkori Fejlődés Kutatócsoport Kovács Ilona akadémikus vezetésével a kamaszok fejlődésének eddig feltáratlan területével, a biológiai kor és a kognitív képességek összefüggésével foglalkozik. Legújabb tanulmányukban rámutattak arra, hogy a serdülők kognitív képességeinek szintje nemcsak életkorukkal, hanem […]
kéz röntgen

És még ez is...