Ausztrália bevezette a lebegő képes útlevelet

ausztral-utlevelA világon elsőként az ausztrálok igényelhetnek maguknak olyan úti okmányt, amelyet elláttak a 3M legújabb saját fejlesztésű biztonsági elemével, a lézergravírozott lebegő képpel (laser engraved floating image). A kontinensnyi ország most kibocsátott útlevelein a 3M szakemberei speciális módon, öt pár vörös és kék színű kengurut gravírozták össze egy képben, amellyel végül szó szerint lebegő hatást értek el. Ugyanis abban a pillanatban, amikor az ember szimplán elfordítja az okmányt, vagy megváltoztatja a látószöget, ahonnan rápillant, akkor a kenguruk vagy a felület fölé „emelkednek”, vagy „visszasüllyednek” az okmányba. A két állapot közötti eltérés annyira egyértelmű, hogy az ábrák manipulálásával készült hamisítványok könnyen kiszűrhetőek. Ha pedig a dokumentumot speciális világítótest alá helyezik, akkor a lebegő kép színe, láthatósága is változik, ami szintén az okmány védelmét szolgálja.

Az ausztrál állam azért döntött ennek a megoldás a bevezetése mellett, mert biztonsági jellemzői miatt világszerte jelenleg is óriási megbecsülés övezi az általuk kibocsátott úti okmányt. Annak érdekében, hogy ezt a rangot és elismerést megőrizzék, folyamatosan fejlesztik a másolás elleni védelmet a dokumentumon. A lézergravírozott lebegő képhez komoly reményeket fűznek és abban bíznak, hogy az alkalmazásával végleg gátat szabhatnak az ellenük irányuló hamisítási próbálkozásoknak. A [-]mínuszos.hu kérdésére a vállalat illetékese elmondta, az új technológia nagyjából harmadával drágább a korábban alkalmazottnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Black Friday: nagyon készül az eMag

sze nov 26 , 2014
Az eMAG november 28-án Magyarországra is elhozza a Black Friday-t. A korábbi években más országokban szerzett tapasztalatok alapján óriási előkészületek előzik meg az eMAG-nál a most péntekre, november 28-ára eső eseményt. Kifejezetten erre az akcióra több mint százezer terméket halmoztak fel: többek között több mint tízezer mobiltelefont, tízezer táblagépet, háromezer […]
Dollár, pénzszámláló