Atomot a moziknak!

 

Az IBM bemutatta a világ legapróbb karaktereivel forgatott filmjét. A speciális elektronmikroszkóppal és stop-motion technikával készített alkotás képenként mindössze néhány tucat atomból áll, és 250 képkockában meséli egy kisfiú és egy atom történetét. A világ legkisebb filmje a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Az IBM Research tudósainak filmje egy kisfiú és egy atom találkozását és rövid barátságát meséli el, az atomi dimenziókban kifejezetten mozgalmasan tálalt stop-motion megoldással. A Fiú és az atom című másfél perces film főhőse labdázik, táncol és trambulinon ugrál újkeletű barátjával, egy atommal. A figurákat alkotó atomokat színről-színre, egyenként helyezték a rajzolat megfelelő pontjaira egy pásztázó alagútmikroszkóp segítségével. A filmhez használt speciális eszközt két tudós az IBM-nél fejlesztette ki, találmányukért akkor fizikai Nobel-díjat kaptak. „Atomokat mozgatni nem nagy dolog, elég, ha a kezünkkel legyintünk. Egyenként megragadni, manipulálni és úgy irányítani őket, hogy aztán mindebből valódi film legyen, ez már igen precíz és forradalmian új tudomány” – mondta Andreas Heinrich, az IBM Research vezető kutatója. Hozzátette, az IBM kutatói nem csak olvasnak a tudományról, hanem művelik is. Láthatóvá akartuk tenni az atomok fantasztikus világát, megmutatni az embereknek, milyen kihívásokkal szembesül és mi mindenre képes a tudomány. A film ennek az egyik legszórakoztatóbb módja.

A filmet jegyző kutatócsapat az adattároló eszközökben felhasználható legkisebb egységek, az atomok segítségével nemrég létrehozta a világ legkisebb mágneses bitjét. Ők számították ki először, hogy egy bit mágneses információ megbízható tárolásához 12 atom szükséges. Összehasonlításképpen: egy modern számítógépben vagy elektronikus eszközben nagyjából egymillió atomra van szükség egy egységnyi adat tárolásához. Az atomi memóriával azonban egy napon talán arra is képesek leszünk, hogy egy köröm nagyságú apró eszközön a világ összes filmjét rögzítsük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mobil gólemet készítenek a VOLT-on

szo júl 6 , 2013
  Másfélezer használt mobilból épül a Telekom hiperszuper-megagiga robotja a VOLT-on. A környezetvédelem fontosságára hivatott ráirányítani a figyelmet a Magyar Telekom VOLT robot, amelyet hazai képzőművészek építenek Sopronban a VOLT ART ROBOT Műhelyben. A legnagyobb hazai távközlési vállalat legújabb, fenntarthatóságot népszerűsítő hello holnap! kezdeményezése keretében arra buzdította a fesztiválozókat, hogy […]
robot

Friss, ropogós