Átadták az OTP szuperszámítógépének első egységét

Csányi SándorElindították az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank együttműködésével megvalósult szuperszámítógép hardverének első, önállóan működő egységét az OTP Bank székházában.

Az OTP közlése szerint ezzel megkezdődik a mesterséges intelligencián (MI) alapuló öntanuló magyar nyelvi modell kutatása és fejlesztése. A hároméves fejlesztés teljes költsége 7,3 milliárd forint, ebből 2,5 milliárd forintot biztosít az ITM. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója fontosnak tartotta elmondani, hogy ez utóbbi összeg nem támogatás, hanem szerződés a bank és a tárca között. Az átadott szuperszámítógéppel a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló, magyar nyelvi modellt fejlesztenek. Ez egyebek mellett telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár a teljes banki folyamatot. A magyar nyelvi modell elkészítése három hónapot vehet igénybe. A gépi tanulási algoritmusoknak nagy számítási teljesítményre van szükségük, ezért a most indult projektnek nagy mennyiségű, nagyjából 26-28 petaFlops szuperszámítógépes kapacitást kell biztosítania — hangzott el a sajtótájékoztatón.

Csányi elmondta, hogy a bankcsoport a SambaNova Systems, Inc-nel kötött megállapodást a szuperszámítógép létrehozásáról, a cég élen jár az MI alkalmazások futtatásához szükséges legfejlettebb szoftverek és hardverek megalkotásában. A k+f projekt most indul, az első feladat a magyar nyelvi modell kifejlesztése, ami a tervek szerint három hónapot vehet igénybe. A fejlesztés az ország versenyképességét is szolgálja, minden területen – hangsúlyozta Csányi, jelezve: a felhalmozott adatokkal testreszabott szolgáltatásokat, gyorsabb kiszolgálást tudnak majd biztosítani az ügyfeleknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az orosz hatóságok ütemtervet készítenek a kriptovaluták szabályozására

ked febr 1 , 2022
Az orosz hatóságok elkészítettek egy „útitervet”, amely a kriptovaluták korlátozását irányozza elő, de a központi bank által javasolt teljes betiltást nem – írja a Reuters. A politikusok a jegybank irányváltását szorgalmazták, és a kriptovaluta kereskedés és bányászat korlátozását javasolta, mivel aggodalmak szerint az pénzügyi instabilitást okozhat. Vlagyimir Putyin konszenzus megtalálását […]
kripto rubel

És még ez is...