Átadták a Szilícium-völgy több mint 25 millió dollárral járó tudományos díjait

breakthrough-prizeÖtödik alkalommal adták át a kimagasló tudományos eredményekért odaítélt, összesen több mint 25 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal) járó élettudományi, matematikai és fizikai díjakat vasárnap a kaliforniai Szilícium-völgyben.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és mások által támogatott Breakthrough Prize átadásán Morgan Freeman színész volt a házigazda. A Szilicium-völgy “Nobel-díjkiosztóján” az élettudományi díjat – egyenként három millió dolláros (873 millió forintos) pénzjutalommal – öt kutató kapta: Stephen J. Elledge, Harry F. Noller, Roeland Nusse, az idei orvosi-élettani Nobel-díjat is elnyerő japán Oszumi Josinori és a 62 éves Huda Yahya Zoghbi, aki az idei egyetlen női díjazott. A fizikai díjat szintén három-három millió dollárral Joseph Polchinski, Andrew Strominger és Cumrun Vafa kapta. Az ugyancsak három millió dollárral járó matematikai díjat pedig Jean Bourgainnak ítélték oda. Idén három millió dolláros különdíjjal jutalmazták a gravitációs hullámokat felfedező amerikai Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) vezetőit és teljes csapatát. Hat pályakezdő fizikus és matematikus, valamint két diák is értékes díjat kapott.

“Még sohasem volt fontosabb a tudomány támogatása. A 2017-es Breakthrough Prize díjazottjai a fizikai, matematikai és élettudományi kutatások vezető tudósai. Áttörést hozó eredményeik új lehetőségeket tárnak fel, és segítenek jobb világot teremteni mindenki számára” — fogalmazott Zuckerberg. A Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Továbbfejlesztik az EKÁER informatikai rendszerét

ked dec 6 , 2016
A kormány határozott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) továbbfejlesztéséhez szükséges külső üzemeltetés támogatásának biztosításáról, ennek értelmében valamivel több mint 1,5 milliárd forintot ad erre a célra – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában. A fejlesztési forrás biztosításáért a nemzetgazdasági miniszter felel, és azt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő […]

És még ez is...