App: minden a földrengésekről

vulkanAz elmúlt ötven év földrengéseit és vulkánkitöréseit mutatja be egy új amerikai app.

A Földön az elmúlt ötven évben történt vulkánkitöréseket és földrengéseket bemutató netes alkalmazást készült. Az appot a washingtoni Smithsonian Intézet, a NASA és az amerikai földtani intézet (USGS) adatai alapján. Az alkalmazás egy time-laps animáció segítségével mutatja be az elmúlt fél évszázad minden egyes vulkánkitörését és földrengését. Az applikációt egy olyan program részeként alkották meg, melynek célja az elmúlt tízezer év összes földi vulkáni eseményének rögzítése. Elizabeth Cottrell, a program vezetője a BBC-nek elmondta, az animáció „az élő, lélegző bolygóról” ad képet. „A Föld lélegzését, a bolygó pulzusát látja az ember” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy jól kirajzolódnak a tektonikus lemezhatárok is.

A Globális Vulkanizmus Program 1968 óta folyik. A program célja, hogy dokumentálja, megértse és terjessze a földi vulkáni tevékenységekről szóló információkat. A programban résztvevő kutatók világhálózata az elmúlt tízezer év ismert és bizonyított vulkánkitöréseit összegző adatbázison dolgozik. A kutatók biztosak abban, hogy az elmúlt ötven év összes vulkánkitörését és földrengését sikerült feljegyezniük. Cottrell szerint az, hogy az adatbázist elérhetővé és letölthetővé tették. Ez nagy segítség a kutatóknak, akik olyan mintázatokat vizsgálnak, melyek segíthetik a vulkánkitörések előrejelzéseinek fejlesztését.

A program segítségével azonban nemcsak azt lehet megjósolni, mikorra várható egy vulkánkitörés, hanem azt is, mit idézhet elő egy bizonyos vulkán kitörése. A laikusok számára is fontos lehet az applikáció, mert megmutatja, hogy nemcsak a hírekbe bekerülő tűzhányók működnek, hanem ilyen kitörések állandóan előfordulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Robotgyártó gigásszal fog össze a Microsoft

ked okt 11 , 2016
Az ABB és a Microsoft bejelentette, hogy a két cég stratégiai partnerséget köt egymással. Az együttműködés célja, hogy az ipari ügyfelek a digitális megoldások alkalmazásával új értéket hozhassanak létre. A két stratégiai partner elkötelezte magát, hogy támogatják a digitális átalakítás folyamatát a különböző ügyfélszegmensekben, így a robotikában, a tengerhajózásban és […]
robot

És még ez is...