Alma a fájától: vádat emeltek a vásárhelyi Kevin Mitnick ellen

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy helybéli férfival szemben a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét ért támadás ügyében.

A férfit információs rendszer és adat megsértésének bűntettével vádolják. A vádirat szerint a férfit alkalmazó helyi cég 2017 júliusában kötött szerződést a polgármesteri hivatallal internetszolgáltatásra, valamint a számítástechnikai rendszer fenntartási és javítási feladatainak ellátására. A cég részéről a vádlott járt el, így rendelkezésére álltak az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges nyilvántartások és jelszavak. A vállalkozás nevében a férfi 2018. október 2-án felmondta a vállalkozási szerződést és visszaadta a megbízónak az üzemeltetéshez korábban átvett nyilvántartásokat és jelszavakat. A cég ezután nem nyújtott informatikai szolgáltatást a polgármesteri hivatalnak. Ennek ellenére a vádlott 2019 júniusában a korábban megismert jelszavakkal, több alkalommal belépett a megbízó szerverére. Egy távoli elérést biztosító program használatával a szerveren egy új operációs rendszert futtató virtuális gépet hozott létre, amelynek segítségével az informatikai rendszer felderítésére alkalmas programokat és szoftvereket telepített. A vádirat szerint a vádlott a cselekményével a megbízó információs rendszerébe adatokat vitt be, az ott tárolt, kezelt, feldolgozott adatokat jogosulatlanul megváltoztatta. A polgármesteri hivatalban 2019. július 2-án vették észre az illegális virtuális gépet és programokat, azokat eltávolították, intézkedtek a jogosulatlan belépés megelőzése érdekében, és a vádlottal szemben eljárást kezdeményeztek – tudatta a csoportvezető ügyész — írja az MTI.

Hírek szerint a helybéli férfi ifj. Rapcsák András, aki a várost több mint egy évtizeden át vezető néhai Rapcsák András fia, másrészt a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. (HVSZ) korábbi vezetője. A vádat a HVSZ és maga ifj. Rapcsák is tagadja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lehetséges, hogy a Google jobban fogja ismerni a felhasználók pénzügyeit, mint a bankok

pén júl 24 , 2020
Mudri György, a tavaly november végén bejegyzett szegedi FintechX technologies Zrt. vezetője szerint a hagyományos pénzintézetek számára nem csak a jogszabályi megfelelést biztosító it-fejlesztések okoznak kihívást, hanem a nyílt bankolás komoly innovációs nyomást is jelent számukra az élesedő versenyben. Ennek a versenyhelyzetnek a nyertesei egyrészt az ügyfelek lesznek, másrészt az […]
Mudri Gyorgy FintechX