Állítólag 250 ezer magyar internetező találkozott már zsarolóvírussal

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse szerint egy kutatás kimutatta: a magyar internetezők mintegy két százaléka, 250 ezer ember találkozott már zsarolóvírussal.

Krasznay Csaba azt mondta, az elmúlt évben is sok ilyen vírus terjedt, a jelenség felhívta a figyelmet a biztonságos internetezésre. Hangsúlyozta: tömegek nincsenek tisztában azzal, hogyan kell a biztonság kérdését kezelni. A zsarolóvírus működéséről elmondta, egy e-mailben, csatolmányként is érkezhet a vírus, amely a fertőzés után titkosítja a jellemzően értékes információkat tartalmazó file-okat, a visszaállításhoz szükséges kódot pedig csak fizetés után adja meg a rendszer. Krasznay hangsúlyozottan kérte, hogy senki ne fizessen. Szerinte 2017 közepén mindenkinek be kell látnia, hogy biztonsági mentéseket kell készíteni az értékes adatokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Emberi hibák miatt terjedt gyorsan a zsarolóvírus

pén máj 19 , 2017
Emberi hiba is okozhatta azt, hogy ilyen sok számítógépet tudott megfertőzni a WannaCry zsarolóvírus a világon – állítják információbiztonsági szakértők. A szakértő emlékeztetett: a Microsoft már két hónapja – amikor kiderült, hogy a kiberfegyvert ellopták az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) – elkészített egy frissítőcsomagot a Windows operációs rendszerhez, de ezt […]
vírus