Alig nevezték ki Vágujhelyit, máris elérhető az új eVÁM webalkalmazás

vám-zollAlig nevezték ki Vágujhelyi Ferencet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élére a digitális fejlesztések meggyorsításáért, máris elérhető az új eVÁM webalkalmazása.

Mivel 2021. július 1-jén megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége, ezért vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a NAV-hoz, amely az új, webes felületen lehetővé teszi a nyilatkozatok online benyújtását. A megrendelt küldemények legnagyobb része előreláthatólag nagy e-kereskedelmi platformokról fog érkezni, amelyek bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe (Import One Stop Shop). Ezzel jelentősen egyszerűsítik a vámadminisztrációt, hiszen az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak. Ha valaki olyan webshopból vásárol, amely nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat.

Ha a vásárló maga szeretné a vámkezelést intézni, erre is lehetőség van. A magánszemély címzettek 2021. július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatják a vám-árunyilatkozatot. A vámkezelés ebben az esetben díjtalan. A vámkezelt termék áfája – legtöbb esetben 27 százalék – az eVÁM portálon bankkártyával vagy átutalással is megfizethető. Az eVÁM webfelület olyan küldeménynél használható, amelynek behozatala nem tiltott, vagy engedélyköteles, értéke pedig nem lépheti túl a 150 eurót. A címzettnek érvényes ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie, és a csomag megérkezése előtt értesítenie kell a szállítócéget is arról, hogy a webes felületen saját maga szeretné a vámkezelést intézni. Az eVÁM portál lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfél a vám-árunyilatkozatait tervezetként elmentse, és későbbi időpontban küldje be – közölte a NAV.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pomezanskit előléptették

pén júl 2 , 2021
Pomezanski Máté irányítja a Telenor Magyarország digitális termékekért felelős igazgatóságát 2021 júniusától. Pomezanski hat éve szenior szegmens menedzserként kezdett a Telenor Magyarország post paid szegmens csapatában. Részt vett az első sikeres otthoni mobilinternetes tarifacsomagok kialakításában, a Telenor Blue, valamint a Hello Data lakossági számlás tarifaportfóliók megalkotásában. 2018 októbere óta a […]
Pomezanski Máté Telenor

Friss, ropogós