Alig 150 milliárdért keltek el a mobilfrekvenciák

Az NMHH frekvenciaárverésén megszerzett spektrummennyiségek szolgáltatónkéntA 2022-ben lejáró 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávok frekvenciahasználati jogosultságainak licitálását január 28-án tartotta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A résztvevő Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. összesen 150,2 milliárd forint értékben licitált másfél évtizedre szóló használati jogosultságokért.

Az NMHH január 28-i árverésén a három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt. A Magyar Telekom a 900 MHz-es sávban 16 MHz-et, az 1800 MHz-es sávban 40 MHz-et nyert el. A Telenor a 900 MHz-es sávban 26 MHz-et szerzett, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re licitált sikerrel. A Vodafone a 900 MHz-es sávban 18 MHz-re, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re tett szert. Az árverésen megszerzett spektrummennyiségekért a licitáló szolgáltatók összesen mintegy 150,2 milliárd forint összeget fizetnek majd a magyar államháztartásnak: a 900 MHz-es sáv blokkjai 73,8 milliárd forintért, az 1800 MHz-es sáv részei 76,4 milliárd forintért keltek el. A jogosultságok tizenöt évig, 2037. április 9-ig érvényesek, azután, hogy a mostani jogosultságok 2022 áprilisában lejárnak. A jogosultságok időtartama további öt évvel meghosszabbítható. Karas Monika, az NMHH elnöke szerint a sávok időben történő értékesítése a hazai mobilszolgáltatások folytonossága szempontjából kulcsfontosságú volt, ráadásul az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte a mobiltechnológiát.

(Mielőtt elájulunk a 150 milliárd forintos összegtől, érdemes tudni, hogy ez nagyjából a három társaság egy éves nyereségével egyezik meg. A sietős eladás mögött a 2022-es választások esetleges elvesztése miatti aggodalom is állhat, a kormányzat még idén minden lehetséges pénzt besöpör a választások előtti osztogatásokért. Alátámasztja ezt a mobilfizetés koncesszióba adása is. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elindult a BKV karrieroldala a Facebookon

vas jan 31 , 2021
Elindult a BKV tematikus, a társaságnál megpályázható nyitott munkakörökről naprakész tájékoztatást nyújtó Facebook-oldala. A BKV Karrier az álláskeresésben, egy stabil, megbízható munkahely megtalálásában kíván segítséget nyújtani. A társaság közleményében kiemelték, hogy a BKV működése a koronavírus-járvány okozta válság ellenére is stabil és kiegyensúlyozott, munkavállalóik foglalkoztatásában és munkabérük kifizetésében nincs fennakadás. […]
BKV ellenőr

Friss, ropogós