Akár egymilliós bírság is kaphat, aki engedély nélkül adja ki a lakását

forintAz internetes szálláshely-szolgáltatás terjedése annyira felpörgette a lakáspiacot Budapest belvárosában, a forgalom egy év alatt negyven százalékkal, míg az árak ötödével emelkedtek az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat adatai szerint. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére közölte: a hivatal országosan július elsején indította a nyári ellenőrzés sorozatát, amely többek között az online szálláshely-hirdetésekre is kiterjed. A NAV tájékoztatása szerint az online szállásportálokon keresztül lakásukat bérbeadó tulajdonosok tevékenysége egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül, amely engedélyhez kötött és csak adószámmal lehet végezni. Ehhez a NAV-hoz történő bejelentkezést megelőzően az adott település jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, az alkalmazandó adómérték tizennyolc százalék. Azonban nem kell feltétlenül áfát fizetni, mivel a jogszabály az adóalanyok részére lehetőséget biztosít hatmillió forintig alanyi adómentesség választására. Ez az összeg éves szinten értendő, amennyiben valaki a tevékenységet év közben kezdi, úgy a hatmillió forintra vonatkozó feltételnek időarányosan kell megfelelni. A fizető-vendéglátó tevékenységet folytató adózó – aki nem egyéni vállalkozóként egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységként biztosít szálláshelyet az adóévben ugyanannak a személynek kilencven napot meg nem haladó időtartamra – az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítása helyett tételes átalányadózást is választhat, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő lakásban vagy üdülőházban folytatja. Az adó éves összege szobánként harminckétezer forint.

A NAV a szolgáltatást nyújtókat „próbavásárlással” ellenőrzi. Aki nyugtát, számlát nem ad egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét további vizsgálatokra és bírságra is számíthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint akciózik a Vodafone

ked aug 4 , 2015
A Vodafone által forgalmazott Alcatel, Motorola (Moto 360), Samsung és Pebble okosórákat a kiemelt Vodafone üzletekben okostelefonnal együtt akár egy forintos áron is haza lehet vinni Red előfizetés esetén, valamint meg lehet őket vásárolni önmagukban is. A távközlési társaság közleménye szerint az okosóra roppant hasznos kiegészítője az okostelefonnak, jelzi a […]

És még ez is...