Agyament Harry: ne figyeljünk több monitort egyszerre

1

monoszkopKárosodhat az agyműködése, érzelmi problémái alakulhatnak ki annak, aki több monitort figyel egyszerre: tévét néz, közben internetezik, esetleg az okostelefonján a közösségi oldalakat is követi — állítja egy brit tanulmányból. A Sussexi Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a több képernyőt egyszerre használóknál kisebb az anterior cinguláris kéreg (ACC) néven ismert, az elülső homloklebeny közelében található agyterület – számolt be a PLoS One online tudományos lapban megjelent tanulmányról a The Daily Telegraph. Ez az agyterület szabályozza az érzelmeket és szerepet játszik a döntéshozásban, az empátiában, az indulatok szabályozásában és az ítéletalkotásban. A tudósok elismerték, hogy a kisebb ACC-területtel élők talán hajlamosabbak több médiát használni, ám ugyanennyire elképzelhető, hogy a túl sok technológia közvetlenül károsítja az agyat.

A kutatócsoport 75 önkéntesnek vizsgálta meg az agyát. Kikérdezték őket mobiltelefon-, számítógép- és televízió-használati, valamint újságolvasási szokásaikról. Akik több készülék használatáról számoltak be, azoknak az agyi ACC-területen kisebb volt a szürkeállomány sűrűsége. Eredményeik alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, melyek a többmonitoros “multimédiázás” és a figyelem zavarai, az érzelmi problémák – köztük a depresszió és a szorongás – között fedeztek fel összefüggést — írja az MTI.

One thought on “Agyament Harry: ne figyeljünk több monitort egyszerre

  1. Naná, hogy kevesebb a szürkeállomány! Ma már minden monitor színes! Tetszettek volna a kutatóbácsiknak a szinesállományt vizsgálni! Én még álmodni is szimultán szoktam, mégsem vagyok depis.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ingenico: Magyarországon az iSelf

hét szept 29 , 2014
Az Ingenico Group a Magyar Ital és Áruatomata Szövetség (MIÁSZ) jubileumi konferenciáján mutatta be iSelf termékcsoportját. A bankkártyák elfogadását lehetővé tévő termékek könnyen integrálhatóak bármilyen automatába. A termékcsoport tartalmaz érintésmentes kártyaolvasót, mágnes- és chip kártyaolvasót, valamint PIN pad-ot is, így az iSelf sorozat bármilyen típusú bankkártyát képes elfogadni. Szabó Gábor, […]

És még ez is...