Adózzanak a tablettulajdonosok is

aranyÖt szerzőijog-kezelő egyesület (lásd keretes) úgy döntött. hogy január 1-jétől egy lépésben harminc százalékkal csökkenjen a mobiltelefonok és húsz százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettség terjedjen ki a táblagépekre is. Mindezt a lakossági „másolási” szokásokra hivatkozva. Az Artisjus honlapján olvasható közlemény szerint „mivel a lakosság másolási szokásai állandóan változnak, a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végez olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár”.

Az üres hordozó díjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Emellett idéntől a beszedett díj 25 százaléka a Nemzeti Kulturális Alap osztja szét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Karácsonykor kaszált a Vodafone

szo dec 28 , 2013
ShareTweetPinShareIdén karácsonykor is kiugróan magas volt a hívások, valamint az mms-ben elküldött üdvözletek száma a Vodafone hálózatán. December 24. és 26. között a Vodafone ügyfelei közel kilencmillió hívást indítottak, több mint hétmillió sms-t és több mint hetvenezer mms-t küldtek. A hívások és a mms-ek száma közel tíz százalékkal haladta meg […]
dollár

És még ez is...