Adattörlő féreg az élen

virusAz ESET mérései alapján júniusban az undormányos kártevők mezőnyének élére a Win32/Bundpil féreg lépett, amely különösen veszélyes, hiszen külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, így a meghajtókról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományokat törölheti. A lista szégyenfoltja, a kártevők alja, az Autorun vírus újra visszatért. A már lassan nyolcéves kártevő elleni védekezéshez minden adott lenne, hiszen a javítófoltok letöltése és futtatása mellett egy naprakész vírusirtó használata elegendő lehetne, azonban szemlátomást ezek a biztonsági rétegetek sajnos még sokak gépéről mindig hiányoznak. További érdekesség lehet, hogy ebben a hónapban három különféle LNK/Agent trójai is szerepel a toplistán.

Az LNK/Agent trójai család tagjai olyan kártékony link hivatkozások, amelyek különféle kártékony parancsokat fűznek össze és futtatnak le észrevétlenül a háttérben. Működésüket tekintve hasonlítanak a régi autorun.inf mechanizmusára. A vírusírók és a védelmi szoftverek készítői között folyamatos harc dúl, és amíg a rossz oldal naponta igyekszik olyan új variánsokat gyártani, amelyeket ideig-óráig nem észlelnek a vírusirtók, addig eközben az antivírus laborokban versenyt futva az idővel folyamatosan dolgozzák fel a legújabb variációk mintáit. Ebben a küzdelemben, ha idővel az összesített információk alapján megszületik egy-egy generikus felismerés, az nagyban növelheti az észlelési hatékonyságot a jövőbeni újabb változatokkal szemben.

Vírustoplista
1. Win32/Bundpil féreg
2. Win32/Adware.MultiPlug adware
3. LNK/Agent.BO trójai
4. JS/Kryptik.I trójai
5. LNK/Agent.AV trójai
6. Win32/Adware.ConvertAd adware
7. Win32/Sality vírus
8. Win32/Ramnit vírus
9. INF/Autorun vírus
10. LNK/Agent.BM trójai
Forrás: ESET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az online zsarolóknak bejön a Bitcoin

ked júl 28 , 2015
Hackerek világszerte több millió magán és céges komputert, valamint weboldalt törtek fel, és egyre gyakrabban azt követelik áldozataiktól, hogy virtuális valutával, Bitcoinnal fizessenek nekik a birtokukba került adatok visszaszolgáltatásáért – írja a The New York Times nyomán az MTI. A követelt összeg nem ritkán meghaladja a húszezer dollárt (5,7 millió […]
Bitcoin

És még ez is...