Adatkezelés: kihívások, amellyel az it-vezetők szembesülnek I.

adatA Dell tanulmánya szerint az informatikai döntéshozók több mint egyharmada a „növekvő mennyiségű adatok beszerzését, összegyűjtését, kezelését és felügyeletét” tekinti az egyik legnagyobb kihívásnak. A vállalkozások felgyorsíthatják innovációs terveiket, és kiemelkedhetnek versenytársaik közül, ha újragondolják a célkitűzéseiket, és három kulcsfontosságú területre összpontosítanak.

Adatkezelés: sötét, elosztott és diverz adatok
A mai adatkezelési módszerek nem megfelelőek az adatok kora által támasztott igények kielégítésére. Például mivel egyre kevésbé jellemzőek a centralizált adatstratégiák, az informatikai vezetőknek a vertikális (silós) adattárolásban kell gondolkodniuk ahelyett, hogy megpróbálnák ezt a metódust kiiktatni. A folyamat mögött az egyre inkább elosztott adatok állnak, hiszen az IoT-technológiák folyamatosan gyorsítják a peremhálózati számítástechnika térnyerését. Minden másodpercben 127 új IoT-eszköz csatlakozik az internethez, és a Gartner előrejelzése szerint 2025-re a vállalatok által előállított adatok 75 százalékát peremhálózatokon fogják létrehozni és tárolni. Ahogy az adatokat létrehozó peremhálózati helyek száma növekszik, az elosztott adatokat a felhőbe továbbító központosított adatstratégiák egyszerűen nem lesznek képesek lépést tartani a valós idejű igényekkel. Mindeközben a tárolt adatok nagy részét sosem használják fel, hanem összegyűjtik, és archiválják a hatalmas adatáradatban, így azok nem is segítik elő az üzleti eredmények javítását. Ezeket hívják sötét adatnak, és gyors növekedésük jól példázza az adatok értékének kihasználásában és kezelésében rejlő nehézségeket. Ehhez a nehéz helyzethez társul a valós idejű adatkészletek iránti új igény, amely teljesen fel fogja forgatni az adatkezelést a következő öt–tíz évben. A Forrester korábbi kutatásában az elemzők előrejelzése szerint 2019 és 2024 között a vállalkozások megháromszorozzák a fájlként vagy objektumként tárolt strukturálatlan adataikat.

Ez a növekvő összetettség hatással van a jogi és biztonsági szabályozásra is. Az egyre inkább internetalapúvá váló világban a peremhálózati számítástechnikai helyek megsokszorozódásával a támadási felületek is bővülnek, amelyek kihasználására számos példát láthattunk idén, ahogy a világjárvány miatt a vállalkozások áttértek az otthoni munkavégzésre. Ezért egyre fontosabb, hogy a vállalkozások folyamatosan fokozott figyelmet fordítsanak a jogi megfelelőségre. Az informatikai vezetők néhány kulcsfontosságú döntéssel az adatok korának megfelelően gondolhatják újra és alakíthatják át az adatkezelést és az adatstratégiát. Először demokratizálniuk kell az üzleti adatokat, hogy a munkacsoportok könnyebben megtalálhassák és elérhessék a kiváló minőségű, felhasználásra kész adatkészleteket. Másodszor egyszerűvé kell tenniük a hozzáférést a mérnökök és adattudósok számára azokhoz az eszközökhöz, amelyek szükségesek az üzleti insightok létrehozásához. Végül egységesíteniük kell az adatok, az alkalmazások és az infrastruktúra telepítését és kezelését az informatika rendszer minden területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem szünetelnek a zsarolóvírus-támadások

csü dec 31 , 2020
A BleepingComputer cikke szerint még novemberben, az amerikai hálaadás idején DoppelPaymer ransomware-támadás érte a világ legnagyobb elektronikai gyártó vállalatának, a kínai Foxconn-nak a rendszereit. A támadók 34 millió amerikai dollárnak megfelelő váltságdíjat követeltek („természetesen” Bitcoin-ban) és már el is kezdték publikálni az ellopott, bizalmas adatokat. A hírek szerint a Foxconn […]
ransomware

És még ez is...