A wifi tönkreteszi az irodapiacot

irodaAz elmúlt két évtized alatt alapjaiban változtak meg a munkavégzési szokások. A Leitz márkanevéről ismerhető amerikai Esselte IPR AB napokban megjelent legújabb tanulmánya szerint ma már minden ötödik alkalmazott munkájának legalább felét irodáján kívül végzi, és ez a trend folyamatosan erősödik, azaz a „mobil munkavállaló” kialakulásának lehetünk szemtanúi. A munkakultúra átalakulásának, az informatika és a mobiltechnológia fejlődésének, a hordozható, egymással összekapcsolható eszközök megjelenésének, valamint a wifi terjedésének köszönhetően munkavégzésünk egyre inkább függetlenedik az irodától.

A felmérés szerint a munkavállalók munkaidejük jelentős részét még mindig a központi irodában töltik, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a munkavégzés decentralizálódik, és a cégeknél a „bárhonnan, bármikor dolgozni” szemlélet kerül előtérbe. A kutatásban résztvevők 53 százaléka azt nyilatkozta, hogy munka közben leginkább az íróasztalához kötődik („pillérek”), 27 százalékuk sokat mozog az iroda közvetlen közelében („vándorok”), 11 százalékuk rendszeres utakat tesz az irodán kívül („felfedezők”), nyolc százalékuk pedig csak nagyon ritkán tartózkodik az irodában („úttörők”). Ezek az arányok gazdasági szektoronként változnak és az adott szektoron belül munkafunkciók szerint is különböznek, de makroszinten már azt láthatjuk, hogy a munkaerő közel fele már „nomád” vagy „félnomád” jellegű (helyváltoztató) munkavégzést folytat. Ez a trend pedig magával hozza az irodapiac átalakulását is.

One comment to “A wifi tönkreteszi az irodapiacot”
  1. A folyamat mindaddig szimpatikus, míg a skynet öntudatra nem ébred…. vagy eltrafálja egy óriási protuberancia. Bár akkor az erősáram is meghal, és annak összes függvénye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.