A webszolgáltatók továbbra is önkéntes alapon blokkolhatják a pedofil tartalmakat

gyerekponóAz Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén átmeneti jogszabályt fogadott el, hogy hatékonyabbá tegye a e-mail-, csevegési és üzenetküldési szolgáltatásokat használó gyermekek védelmét a szexuális zaklatással és kizsákmányolással szemben – közölte az uniós parlament.

A 537 szavazattal, 133 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott átmeneti jogszabályban az Európai Parlament képviselői engedélyezték, hogy a webszolgáltatók továbbra is önkéntes alapon blokkolhassák a pedofil tartalmakat. A tájékoztatás szerint a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésére használt technológia szöveges és a forgalmi adatok osztályozását végzi, ehhez mesterséges intelligenciát hív segítségül. Az EP ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy jelenleg nem kell alkalmazni az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvnek a közlések és a forgalmi adatok titkosságára vonatkozó rendelkezéseit. A szolgáltatóknak azonban a magánélethez való jogot a lehető legkevésbé sértő technológiákat kell alkalmazniuk. A szabályozás szerint jogorvoslati eljárás áll azok rendelkezésére, akik jogaik megsértése miatt panaszt kívánnak tenni. A nemzeti adatvédelmi hatóságok pedig előzetes hatásvizsgálatot és konzultációt folytathatnak, hogy nagyobb rálátásuk legyen a szolgáltatók által alkalmazott technológiákra. Az új szabályok a hanganyagok vizsgálatára nem terjednek ki. A rendelkezések a végleges szabályok elfogadásáig, de legfeljebb három évig lesznek érvényben. A rendeletet az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Még mindig sok a gond a jótállásokkal

vas júl 11 , 2021
A jótállási ügyek szabályozása 2021 elején megújult, a fogyasztóvédelmi hatóság azóta ellenőrzi az előírások betartását az üzletekben és webáruházakban. A vizsgálatok szerint a boltok több mint fele nem alkalmazza megfelelően a vásárlók jogait erősítő rendelkezéseket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a kormányhivatalok 2021 első felében mintegy hatszáz üzletet […]
jótállási jegy tartalma