A Vodafone ellen foglalt állást az Európai Bíróság főtanácsnoka

Nem sérti a közösségi jogot a magyarországi távközlési különadó – foglalt állást az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka. Az ügyben a brit Vodafone-csoporthoz tartozó Vodafone Magyarország fordult bírósághoz, mondván, a törvény több elemében is ellentétes az európai uniós joggal. Juliane Kokott azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a távközlési különadó árbevétel-alapú közvetlen jövedelemadóként nem ütközik a hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvbe, összhangban van a letelepedési szabadság elvével, illetve nem biztosít az állami támogatási szabályokkal össze nem egyeztethető szelektív előnyt az alacsonyabb árbevételű cégek számára. Mint írta, az adó progresszív jellegéből adódóan a nagyobb árbevételű vállalatok magasabb átlagos adókulcs alá tartoznak, azaz a cégek e szerint eltérő bánásmód alá esnek, ugyanakkor mindez nem jár a külföldi vállalkozások nyílt vagy közvetlen hátrányos megkülönböztetésével, a szabályok nem tesznek különbséget a vállalkozások székhelye vagy származása alapján. A szelektív előny kapcsán leszögezte, “ennek megállapítását már önmagában kizárja az a körülmény, hogy az eltérő árbevételű és pénzügyi helyzetű cégek nincsenek összehasonlítható jogi és ténybeli helyzetben, de ha abban is lennének, a távközlési különadó bevezetésének indokaként megjelölt célok igazolnák az eltérő bánásmódot”.

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen az Európai Bíróság elé a rábízott ügy megoldására. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. A luxembourgi bírák ezután kezdik meg a tanácskozást. Ítéletüket későbbi időpontban hozzák majd meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mások adataival vásároltak mobiltelefonokat és tévéket kaposvári csalók

szo jún 15 , 2019
Mások adatait felhasználva vásárolt részletre nagy értékű mobiltelefonokat és televíziókat a gyanú szerint két kaposvári család az elmúlt egy évben, a rendőrség az ügyben kilenc ember ellen indított eljárást – közölte a Kaposvári Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője. Markocsányi Gábor Tamás beszámolt arról, hogy az egyik férfi gyanúsított női profillal regisztrálta […]
személyi igazolvány

Friss, ropogós