A Visegrádi Együttműködés akadémiái szolidárisak Ukrajnával

Magyar Tudományos AkadémiaBudapesti találkozójukon a visegrádi akadémiák elnökei közös nyilatkozatban álltak ki az ukrán lakosság, a tudósok és a tudomány érdekei mellett, elítélve Oroszország katonai agresszióját. A Visegrádi Együttműködés akadémiái az alábbi állásfoglalást fogadták el éves, budapesti ülésükön 2022. május 27-én.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái legmélyebb együttérzésükről és szolidaritásukról biztosítják Ukrajna szenvedő lakosságát.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák a háború elől menekülőket, különös tekintettel az ukrajnai tudományos közösség tagjaira és családjaikra. Akadémiáink egyaránt elítélik az orosz agresszort és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeket.

A Visegrádi Együttműködés akadémiáinak meggyőződése, hogy a jelenleg zajló humanitárius katasztrófa megállításának, valamint Ukrajna területi, oktatási, kulturális, vallási, tudományos és gazdasági önállósága megőrzésének egyetlen módja az azonnali tűzszünet életbe léptetése és az agresszor katonai erőinek visszavonása.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái közös reményüket fejezik ki, és felajánlják támogatásukat ahhoz, hogy az Ukrajnából elmenekült tudósok, művészek sorstársaikkal együtt visszatérhessenek szülőföldjükre, és békében, méltó körülmények között folytathassák értékes kutatómunkájukat az egyetemes tudomány céljai érdekében.

Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke
Peter Štih, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke
Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Milyen számítógépet vegyek? 2022-es útmutató

sze jún 1 , 2022
Egy laptop eléggé kompakt ahhoz, hogy azt bárhová magunkkal vigyük. Mivel sokoldalú, így mondhatni dolgozni, filmezni, játszani, de még nyaraláshoz is kiváló választás. A legjobb eszköz, ha komoly munkához keresünk gépet és bár a telefonok és a tabletek népszerűek, a legtöbb ember számára nem megfelelőek dolgozni vagy videójátékozni. Ebben a […]
laptop

Friss, ropogós