A vezetők könnyebben áthágják a szabályokat

főnök góréA magyar vállalkozások kilencven százaléka fontosnak tartja, hogy etikusan működjön, de a vezető beosztásban dolgozók hajlamosabbak áthágni a szabályokat – közölte az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint a belföldi cégek 78 százaléka figyelembe veszi, hogy meghatározó döntéseik hogyan hatnak a megítélésükre. A felső vezetőknek viszont a 15 százaléka hajlamos lehet a pénzügyi beszámolók „kozmetikázására”, hivatali személy megtévesztésére pedig 18 százalék kapható. Az alkalmazottak körében mindkét arány mindössze három százalék – tették hozzá. A megkérdezettek harminc százaléka jelentett már szabálytalanságot a vezetőségnek, 57 százalék pedig érzékelt nyomásgyakorlást annak érdekében, hogy ne tegyen ilyet. A cégek 55 százaléka ugyanakkor tett valamit azért, hogy szankcionálja az etikátlan viselkedést, 53 százalékuknál etikai kódexet is alkalmaznak. A közlemény szerint az EY felelős üzleti működéssel foglalkozó területének vezetője nemcsak anyagi okokból tartja fontosnak az etikus vállalati magatartást, hiszen – mint írták – egyetlen szabálytalanság is kedvezőtlenül befolyásolhatja a megítélést. Farkas Ádám, az EY Felelős Üzleti Működési Szolgáltatásokért felelős vezetője ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy mindenütt legyen lehetőség jelezni a vállalati visszaéléseket. Egy jól működő, független rendszer biztonságos a bejelentő számára, és jelentősen csökkenti a korrupciós kockázatokat – tette hozzá. A felmérés elkészítéséhez a világ 54 országában 4762 felsővezetőt és munkavállalót kérdeztek meg az etikus működésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Potyautasaként juthatnak az Antarktiszra az invazív fajok

sze febr 9 , 2022
Hajók potyautasaként juthatnak az Antarktiszre az invazív fajok, veszélyeztetve törékeny tengeri ökoszisztémáját. Egy a kutató-, halász- és turistahajókat nyomon követő vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a Déli-sarkvidékre — írja a BBC. „Ezek a hajók az egész világot bejárják. Ez azt jelenti, hogy […]
Antarktisz

És még ez is...