A vegán táplálkozás valóban egészséges?
Egyre gyakrabban halljuk, hogy sokan a hús nélküli táplálkozást részesítik előnyben, és nemcsak vallják, hanem ezt a gyakorlatot is folytatják mindennapjaikban. Milyen különbségek vannak az egyes vegetáriánus étrendek között?
Mit jelent a vegetarianizmus?
Egy biztos, nem azt, hogy kizárólag zöldségeken és tofun kell élnünk. A vegetáriánus étrend is ugyanolyan változatos táplálkozásra ad módot, mint a hagyományos vegyes étkezési szokás. A hummusbar vegetáriánus fogásai Szegeden és fővárosszerte elérhetők, étel kiszállítás terén is számíthatunk rájuk, és olyan éttermeik is vannak, ahol kizárólag húsmentes menüsort találunk. Szóval a változatosság itt is követelmény, hiszen az egyoldalú táplálkozás semmilyen esetben sem egészséges.
Egy vegetáriánus étrendjét gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, egészséges zsírok és fehérjék keveréke alkotja. Mivel egy mindenevő étrendben a fehérjék zömét a húsok biztosítják, ezért ezt mindenképpen helyettesíteni kell fehérjékben gazdag növényi ételekkel. Ezek lehetnek a diófélék, magvak, hüvelyesek, tempe, tofu vagy a szejtán.
A vegetáriánusok közt is jelentős különbségek vannak, az ovo-lakto hívei az állati eredetű táplálékok közül tojás és tejterméket fogyaszthatnak, ezzel szemben a lakto követők csak tejterméket. A peszko étrend halakat is engedélyez az előzőeken túl. A vegán vonal a legszigorúbb, ők egyáltalán nem vesznek magukhoz állati eredetű élelmet, még mézet sem. A flexitariánus étrend a legmegengedőbb, ők időnként fogyasztanak szárnyasokat vagy halat.
Közkedvelt vegetáriánus fogások
A hummusz az egyik legsokoldalúbb, ásványi anyagokban gazdag fogása ennek a konyhának. A Közel-Keletről származik, csicseriborsóból, tahiniből, olivaolajból készül citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Önmagában is ízletes, de egyéb ételek kísérőjeként is remek választás, legyen az akár friss és ropogós zöldség, grillezett szárnyas vagy halétel.
A falafel fő összetevője szintén a fehérjében gazdag csicseriborsó, apró fasírtgolyók készülnek belőle, a római kömény és a koriander adja pikáns zamatát, a gyors sütés a ropogós állagát. Kiváló köret lehet mellé a chips és salsa, de hagyományos grillezett zöldségekkel is finom.
A shakshuka szintén a vegetáriánus hívek nagy kedvence. Ez olyan, mint nálunk a lecsó, csak sokkal intenzívebb a fűszerezése. Ropogós kenyérrel vagy akár pitába töltve is igen kiadós reggeli, tele energiával és vitaminokkal.
Miért választják a vegetáriánus étrendet?
Az emberek gyakran vallásos szempontok miatt választják a húsmentes táplálkozást, de etikai szempontok, például az állatok élethez való jogai is szerepet játszanak.
Van, akit az egészsége megóvása motivál, ezzel együtt szeretne több-kevesebb kilótól megszabadulni. Vonzó lehet a fogások elkészítési módja és rövid ideje is.
Mások motivációja a környezetvédelem, az állattenyésztés ugyanis növeli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ez hozzájárulhat a klímaváltozáshoz. Ezen túl az állattartás rengeteg vizet, energiát és egyéb erőforrást igényel technológiai szinten is, valamint a feldolgozóipar negatív hozadéka is riasztó lehet.