A tüdődaganat kockázatát számítja ki egy mobil app

smartphoneA tüdődaganat kialakulásának kockázatát felmérő, okostelefonokra letölthető alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosai a közelmúltban. Az intézmény klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék – írta a PTE MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából. Az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húsz éves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc, negyven éves korában. A program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét.

A közlemény szerint a november eleje óta elérhető alkalmazást már mintegy kétezer ember használta, azaz csaknem annyi, amennyi Magyarországon korábban – a munkaalkalmassági vizsgálatokat leszámítva – egy év alatt részt vett tüdőszűrésen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.