A több pixel jobb képminőséget jelent: négy tévhit amivel jó ha tisztában vagy

monitorMielőtt ajándékvásárlásra indulunk, nem árt tájékozódni a piac kínálatáról. A 4K felbontású televíziók hihetetlenül élethű képet adnak, az élményt össze sem lehet hasonlítani a korábbi full HD minőséggel. Azt azonban, hogy mit is jelent a 4K felbontás és milyen technikai paraméterekre kell figyelni a vásárlás során, jónéhány tévhit övezi. Az LG segítségével most ezeknek járunk utána.

3. tévhit: A több pixel jobb képminőséget jelent
A tévéképernyők minőségét általában a pixelek és az azokat alkotó kisebb szubpixelek számával jellemzik. Ez a megközelítés azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy egy képernyő felbontását nem a szubpixelek száma határozza meg. Akár csak a digitális fotózásban, a pixelszám csak egyetlen, és általában nem is a legfontosabb minőségi jellemző. A legtöbb tévészakértő ezért nem is ért egyet azzal, hogy a legjobban a képpontok számával lehetne leírni egy televízió képminőségét. A profik ehelyett a fényerő, a kontraszt, a szín-alkotóelemek és a felbontás alapján ítélik meg az adott képernyő minőségét. A felbontás azt jelenti, vízszintesen és függőlegesen hány sorban helyezkednek el a pixelek és ezek milyen távolságra vannak egymástól. A 4K tévék felbontása horizontálisan 3840, vertikálisan 2160 sor pixel.

A 4K tévék egyik speciális típusa a piros (R), zöld (G) és kék (B) szubpixelek mellett fehér (W) szubpixelt is tartalmaz, amivel nagyobb fényerő érhető el. Ez az ún. RGBW technológia azzal lép túl a három színen alapuló elrendezésen (RGB), hogy négy szubpixel-kombinációt alkalmaz: a piros-zöld-kéket (RGB), a fehér-piros-zöldet (WRG), a kék-fehér-pirosat (BWR) és a zöld-kék-fehéret (GBW). Az RGBW színösszeállítás alkalmazása különösen hasznos a 4K tévék esetében, hiszen az RGB-hez képest nagyobb fényerejű kép megjelenítését teszi lehetővé ugyanakkora energiafogyasztás mellett, illetve kisebb energiafogyasztással állít elő ugyanakkora fényerőt. Ha tehát Ön legközelebb azzal találkozik, hogy egy televíziógyártó állítása szerint az RGBW nem valódi 4K, már tudni fogja, hogy ez csupán megtévesztő marketingfogás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Zuckerberg család jótékonyságra fordítja vagyona túlnyomó részét

csü dec 3 , 2015
Lemondani készül újonnan létrehozott jótékonysági szervezetének javára Facebook-részvényeinek 99 százalékáról a közösségi oldalt alapító Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan. Szándékukat kedden egy, az újszülött lányukhoz írt levélben jelentették be. A jótékonysági célra felajánlott részvények, amelyekről tulajdonosaik az életük folyamán le fognak mondani, jelenleg mintegy 45 milliárd dollárt (13 ezer […]