A technológia használata nem károsítja a fiatalok mentális egészségét

oktatás, mobilNincs bizonyíték arra, hogy erősödött a kapcsolat a fiatalok digitálistechnológia-használata és a mentális egészségi problémák között az elmúlt évtizedekben – derült ki egy több mint 430 ezer, 10 és 15 éves kor közötti tinédzser bevonásával készített tanulmányból.

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oxfordi Internet Intézet (OII) szakemberei a tévénézés, a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használata, valamint a depresszió, az öngyilkosságra való hajlam és a magatartásbeli problémák közötti kapcsolatokban bekövetkezett változásokat vizsgálták az elmúlt 30 évre visszamenőleg – adta hírül a BBC News. Az eredmények azt mutatták, hogy 1991 és 2019 között kissé csökkent az összefüggés a depresszió, valamint a közösségimédia-használat és a tévénézés között, ugyanakkor valamelyest erősödött a kapcsolat a közösségimédia-használat és az érzelmi problémák között. A megfigyelt változások azonban kismértékűek voltak. A szakemberek szerint a vizsgált adatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a jelenleg legaggasztóbbnak vélt technológiák – úgy mint az okostelefonok -, idővel még ártalmasabbá válnak.

A tanulmányban részt vevő amerikai és brit fiatalok különböző kérdéseket megválaszolva értékelték saját érzéseiket. A kutatók csupán arról kérdezték őket, hogy mennyi időt töltenek a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használatával, arról nem kellett beszámolniuk, hogy pontosan hogyan töltik el ezt az időt. A tanulmányt a Clinical Psychological Science című folyóiratban publikálták. Egy idén januárban megjelent tanulmány eredményei összefüggést sugalltak a nagymértékű közösségimédia-használat és a tinédzserek negatív önbecsülése és jólléte között. A fiatalok mentális egészségét befolyásoló tényezők közé tartozik a koronavírus-járvány is. A brit kormány bejelentette, hogy 500 millió fonttal támogatja a mentális egészséggel foglalkozó szolgáltatásokat, 79 millió fontot kifejezetten a gyerekek és fiatalok számára előirányozva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bártfai: épphogy felvették, máris egy üzletág élén találta magát

szo máj 8 , 2021
Nemrégiben csatlakozott a delaware Consulting Hungary Kft.-hez Bártfai Diána, akit a globális it-tanácsadó itteni cége digitális üzletágának a vezetésével bíztak meg. A jogász végzettségű szakember karrierje kezdettől fogva az informatikához kapcsolódott. Pályáját 2006-ban az Intel Hungary-nél kezdte. A processzorgyártó hazai leánycégénél eltöltött több mint egy évtized alatt piacfejlesztési menedzserként neves […]
Bártfai Diána

És még ez is...