A társadalom felelősségére hívja fel a figyelmet a Biztonságos Internet Nap

A társadalom közös felelősségvállalására figyelmeztet idén a nemzetközi Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day – SID), amelyhez kapcsolódva kedden számos rendezvényt és a programot tartanak világszerte.

Idén a Berzsenyi Dániel Gimnázium adott otthont a magyarországi központi rendezvénynek, amelyen szakértők beszélgettek az internethasználat veszélyeiről. A programon gyermekvédelmi szakemberek, játékszakértők, webes biztonsági szakemberek, távközlési cégek, internetszolgáltatók, non-profit szervezetek és multinacionális cégek képviselői vettek részt. A beszélgetés után sor került a Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma által hirdetett plakát- és fotópályázat díjátadójára, amelyre általános- és középiskolás gyerekek küldték be a témához kapcsolódó alkotásaikat.

A Helpline-t üzemeltető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz mintegy 37 ezer alkalommal fordultak a gyerekek telefonon, chaten vagy online levelező felületükön. Ez tízezer konzultációval jelent többet a 2015-höz képest. Elsősorban a 12-18 év közötti korosztály veszi igénybe ezt a szolgáltatást, de fiatalabb gyerekek, illetve gyerekekkel kapcsolatban segítséget kérő felnőttek kérdéseit is fogadják. Mintegy ezer beszélgetés szólt a kortársakkal való problémákról, amelyek egyre nagyobb része zajlik az online térben és fontos tapasztalat volt, hogy az internetes bántalmazás egyre fiatalabb korban jelent problémát, ma már az általános iskola alsó tagozatába járók is érintettek, de a legveszélyeztetettebbek az 5-6. osztályosok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Tizenéves programozókat díjazott a UPC

sze febr 8 , 2017
A családok időbeosztását és kommunikációját segítő DailyTakeMe, valamint az interaktív jelnyelvet oktató játékos Mutasd! alkalmazások tizenéves feltalálói nyerték el hazánkban a UPC Future Makers Nagydíját. A 10 és 17 év közötti, programozás iránt érdeklődő tehetségek számára kiírt nemzetközi verseny hazai megmérettetésére számos értékes pályázat érkezett, ezekből választotta ki a legjobbakat […]