A tagállami hatóságoknak alaposan ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Mairead McGuinness uniós biztosAz Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Mairead McGuinness uniós biztos.

McGuinness abban a plenáris vitában szólalt fel, amelyet Pegasus és ahhoz hasonló kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottság (PEGA) kezdeményezett a lojális együttműködés elvéről, felróva az uniós tagállamoknak, hogy nem elég együttműködőek a PEGA-val. Az uniós biztos felhívta a figyelmet: a bizottság tavaly jogállamisági jelentésében egyértelművé tette, hogy bár a tagállamok hatáskörébe tartozik a nemzetbiztonság garantálása, ennek során a vonatkozó uniós jogot kell alkalmazniuk, beleértve az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatát is.

„A jogállamiság megköveteli, hogy megfigyelő szoftverek alkalmazása megfelelő ellenőrzésnek legyen alávetve, és teljes mértékben tiszteletben tartsa az uniós jogot, beleértve az olyan alapvető jogokat, mint a személyes adatok védelme, az újságírók biztonsága és a véleménynyilvánítás szabadsága. A megfigyelési eszközöknek a bűnügyi nyomozás során történő alkalmazása során tiszteletben kell tartani az eljárási jogot is, beleértve a vádlottak jogait is” – hangoztatta.

Az uniós biztos leszögezte, hogy az intézményi fékek és ellensúlyok garantálása mellett, kizárólag a tagállamok hatásköre, hogy meghatározzák nemzetbiztonsági érdekeiket, ez azonban nem jelenti azt, hogy pusztán a nemzetbiztonságra hivatkozva kizárhatják az uniós jog alkalmazását. Mint mondta, a bizottság saját hatáskörét nem átlépve lépéseket tett, a többi között azáltal, hogy valamennyi tagállamtól tájékoztatást kért az adatvédelmi vonatkozásokról, és a médiaszabadságról szóló törvényben konkrét javaslatokat tett az újságírók kémprogramokkal szembeni védelmére. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a testület nem rendelkezik vizsgálati hatáskörrel az egyedi esetek értékelésére és arra vonatkozóan, hogy a konkrét lehallgatási tevékenységeket nemzetbiztonsági céllal végzik-e.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért van munkaerőhiány Magyarországon egyes szektorokban?

pén márc 17 , 2023
A súlyos munkaerőhiány Magyarországon egy viszonylag szokatlan állapot, amire nem igazán volt felkészülve a gazdaság annak ellenére, hogy bizonyos jeleket már évekkel ezelőtt is lehetett tapasztalni. A probléma viszont megoldásra vár, ami már szerencsére létezik és viszonylag egyszerűen elérhető, például ázsiai munkaerő segítségével. Egyáltalán mi vezetett el a munkaerőhiányhoz? Az […]
terendo.com

És még ez is...