A szülők tíz százaléka tud arról, ha gyermeke veszélyes vizekre evezett

facebookA magyar gyermekek átlagosan kilenc éves korukban kezdik el önállóan használni az internetet. Az európai országok nethasználó fiataljai közül nekik van a legtöbb ismerősük a közösségi oldalakon, 45 százalékuk száznál több visszaigazolt kapcsolattal rendelkezik. Ugyanakkor az uniós átlagnál jóval gyengébbek a digitális írástudás és a biztonságos internet-használat terén – derült ki a 25 európai ország 9-16 éves fiataljainak bevonásával készített EU Kids Online elnevezésű kutatásból.

“A 9-16 év közötti magyar gyermekek közel 60 százaléka naponta használja az internetet, s az EU-átlagnak megfelelően 11 százalékuk találkozik a weben szexuális tartalmakkal. Ugyanakkor a szülői kontroll és támogatás hazánkban jóval átlag alatti. A magyar szülőknek mindössze tíz százaléka tud arról, ha gyermeke veszélyes vizekre evezett, szemben a húsz százalékos EU átlaggal” — hangzott el a Vodafone Magyarország által „Internet a Családban” címmel megrendezett kerekasztal beszélgetésen. A résztvevők arra a kérdésre keresték a választ, hogy mit tehet a szülő, ha szeretné gyermekét biztonságban tudni a világhálón.

Egy másik felszólaló arra a szakadékra hívta fel a figyelmet, amely a mai gyermekek és a felnőtt generáció közt tátong. „Az érintőképernyős kommunikáció megszületésével szinte egyidőben megjelent a legújabb, úgynevezett Alpha generáció. Egy 2013-as amerikai kutatás szerint a két éven aluli gyermekek 38 százaléka használ tabletet, ez az arány 2011-ben még csupán tíz százalék volt. A megállíthatatlan technológiai fejlődés nem csak a gyermekeiket biztonságban tudni kívánó szülőket állítja komoly kihívások elé, de pár éven belül drámaian megváltoztathatja mind az oktatást, mind a munkaerőpiacot. Az oktatási intézmények, irodák helyett globális, virtuális iskolák, munkahelyek születhetnek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digitális bennszülöttek pályázatait várja a Telenor

sze szept 17 , 2014
A Telenor Csoport idén is meghirdeti Youth Summit versenyét a Nobel Békeközponttal együttműködésben. A pályázatra 14 európai és ázsiai Telenor országból várják fiatalok jelentkezését, akik igazi „digitális bennszülöttekként” megmutatják, hogyan lehet segíteni és megoldást adni globális társadalmi kihívásokra a mobiltechnológiával. Minden országból két nyertes juthat ki a Youth Summit nemzetközi […]

Friss, ropogós