A Sztakipédia a World Wide Web 2012 konferencián

Magyar Tudományos AkadémiaA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Sztakipédia projektjével képviseltette magát Magyarország a World Wide Web 2012 konferencián.

A Sztakipédia legfőbb feladata a nyílt tartalmú webes tudásmegosztás támogatása és a felhasználó segítése a jobb minőségű, gépi reprezentációval gazdagon ellátott tartalom létrehozásában. A Sztakipédia a Wikipédia szerkesztői felületébe beépülve a cikkek íróinak annotációs javaslatokat fogalmaz meg: hivatkozásokat ajánl, segít a kategorizálásban és a cikkek fontos alapadatainak kivonatolásában. Mivel a Sztakipédián keresztül az Open Library, a British National Bibliography és a magyar közös könyvtári katalógus is kereshető, így a felhasználók azonnal és könnyedén hivatkozhatnak háttér-irodalomra – közölte az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI).

A 2011 decembere óta angol és magyar nyelven is működő technológiának köszönhetően a Wikipédia szerkesztők cikkek százait hozták létre vagy tették jobbá pár hónap leforgása alatt – idézte a közlemény Héder Mihály, az Internet Technológiák és Alkalmazások Központjának kutatója szavait.

Az internet térhódítása komoly kihívást jelent a tudománykommunikáció számára: az egyetemes tudás beszédmódját, a róla alkotott társadalmi képet és a tudás fogalmát is elkezdték a globális médiumok sajátosságai alakítani. A hibrid felületek megjelenésével a tudománykommunikáció klasszikus módszertana lassan háttérbe szorul, és egy teljesen újfajta viszony jön létre a tudás
forrása és a célközönség között. Ezt a kihívást hivatott ellensúlyozni a projekt, mely nemzetközi porondon legutóbb április 16. és 20. között Lyonban bizonyított.

A World Wide Web 2012 konferencia a világ vezető eseménye a web-fejlesztés területén, idén csaknem háromezer résztvevője volt. Az előadók között jelen volt Tim Berners Lee, a HTML-, és http-protokoll kifejlesztője, valamint a World Wide Web Consortium vezetője, Bernard Stiegler francia technika-filozófus és Chrish Welty, az IBM fejlesztője.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az oroszok betették a lábukat a startup-piacra

csü ápr 26 , 2012
ShareTweetPinShareA legnagyobb orosz internetes keresőcég, a Yandex bejelentette, hogy beszáll a Seedcampba, Európa legnagyobb startup mentor cégébe. Így a Yandex nemcsak megosztja a tudását az európai startupokkal, hanem részt vesz kiválasztásukban, és hatni tud a Seedcamp döntéseire a befektetések terén, valamint minden projektben , amit a Seedcamp támogat. A Yandex […]
ZX-81

És még ez is...