A szíriai háborút kihasználva csikarnak ki pénzt a netes csalók

SziriaA Szíriában zajló háború következtében az elmúlt hónapokban megnőtt a nemzetközi közösséget célzó csaló e-mailek száma, olvasható a Kaspersky Lab spamekről és adathalászati technikákról szóló jelentésében. Az egyre szélesebb körű média közvetítéseknek köszönhetően nagymértékben nőtt a szíriai állampolgárok sorsa iránti érdeklődés, amelyre a nigériai netes csalók egyből lecsaptak, kihasználva a felhasználók együttérzését a közel-keleti események érintettjeivel. A legtöbb e-mailben a csalók szír állampolgárnak adják ki magukat, akik Európában menedéket keresve kérnek pénzbeli támogatást, hogy az útra összegyűljön a szükséges összeg. Sokan özvegynek állítják be magukat, akinek a férje a háborúban halt meg, és ennek eredményeképpen nagy összeggel rendelkeznek a számlájukon, amelyet egy másik országba szeretnének átutalni, miközben elhagyják Szíriát.

Jelenleg az angol a csaló e-mailek legnépszerűbb nyelve, de a Kaspersky több német, francia, illetve arab nyelvű e-mailt is azonosított. Az egyik német nyelvű e-mail írója például azt állítja, hogy egy olajügyletből származóan 16 millió dollárral rendelkezik a számláján, míg egy francia nyelvű e-mail szerzője egy Németországban rossz körülmények között élő, a családját elvesztő menekültnek állítja be magát. Mindez persze átverés, aminek nem szabad bedőlni: ha a háború által sújtott embereken szeretne segíteni, kérjük, keresse meg a hivatalos segélyszervezeteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Magyar Telekom tényleg eladta az Origót

pén dec 18 , 2015
A Magyar Telekom tegnap megállapodást írt alá a New Wave Media Kft.-vel az Origo Zrt.-ben meglevő 100 százalékos tulajdoni részesedésének eladásáról körülbelül 13,2 millió euró (hozzávetőleg 4,2 milliárd forint) értékben. A tranzakció zárására várhatóan 2016 első negyedévében kerül sor. Az Origo immár 17 évet átfogó, 1998 decemberében indult. A Magyar […]
Forint