A stabil internet és nullához közelítő hálózati késleltetés a távsebészet alapfeltétele

sebesz-robotA Telenor által szponzorált Drónverseny és Robotika Show részeként megrendezett Okostelefon Akadémián az orvosi robotika és a távsebészet témában tartott előadást Prodán Zsolt gyermekszívsebész. Ebből kiderült, hogy bár a technológia feltételek egyre inkább adottak. Ma már létezik sebészeti beavatkozásra használható robot, amelyet az amerikai hadsereg kutatás-fejlesztési részlege, a DARPA kezdeményezésére fejlesztettek ki. Az eredetileg harctéren sérült katonák ellátására kifejlesztett da Vinci sebészrobot lehetőséget ad távsebészetre, vagyis arra, hogy egy távolban tartózkodó emberen végezzen operációt egy orvos – derült ki a doktor előadásából.

A távsebészet megvalósításához elengedhetetlen a megbízható internethálózat és a megfelelő adatátviteli sebesség, hiszen a sebésznek valós időben, tökéletes minőségben kell látnia maga előtt a távolban lévő páciens testét, és a robot karjainak küldött utasítások sem késhetnek vagy akadhatnak el mondjuk a hálózati forgalom zsúfoltsága miatt. Vermes Ádám, a Telenor műszaki stratégiai osztályvezetője előadásában éppen ezeket a paramétereket emelte ki: a vállalat 4G és 4G+ technológiát használó Hipernet-hálózatával igen alacsony, legfeljebb 15 ms-os késleltetéssel jutnak célba az adatcsomagok. A néhány év múlva érkező 5G technológia egy gigabites átviteli sebessége mellett szinte késleltetéstől mentesen juttat majd célba az adatokat. Számos lehetőség mellett a távsebészetben is új távlatokat nyithat az 5G technológia elterjedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gigantikus Xperia XZ előrendelési akció

pén szept 16 , 2016
ShareTweetPinShareAz Xperia XZ, a Sony legújabb zászlóshajója az Xperia X szériában, amelyet nemrég az IFA-n mutatott be a japán társaság. A készülék szeptember 13-tól, keddtől előrendelhető a Magyar Telekomnál és az Extreme Digitalnál. Azok, akik október 5-e előtt rendelik meg a készüléket, egy 64 600 forint értékű Sony EXTRA BASS Bluetooth […]

És még ez is...