A “sötét” Afrikában indul az első drón-csomagkézbesítő szálgáltatása

dronPaul Kagame ruandai elnök ma bejelentette a világ első nemzeti drón-csomagkézbesítő szolgáltatásának elindítását. A mai naptól kezdve a ruandai kormány napi 150 kérésre történő sürgősségi vérszállítmányt indít a drónokkal az ország keleti részén található 21 vérátömlesztéssel foglalkozó központba.

A drónokat a Zipline nevű kaliforniai robotikai cég építette és üzemelteti. A ruandai drónszolgáltatás első lépésben a vérszolgáltatásra fókuszál majd; ugyanakkor a UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline nemzetközi együttműködése azon dolgozik, hogy a szolgáltatást különböző gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is kiterjeszthető legyen. A fejlődő országokban a kritikus vagy akár életmentő egészségügyi termékekhez való hozzáférés rendkívül nehezített: a városokból peremkerületekbe vagy eldugott helyekre gyakorlatilag lehetetlen eljuttatni a szükséges gyógyszereket a kellően kiépített közlekedési, kommunikációs és ellátási lánc infrastruktúrák hiányában.

Az új ruandai drónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák sms-ben adhatnak le sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központjában kapja meg, ahol 15 drónból, avagy Zipből álló flottát állomásoztatnak. Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni, akár esőben és szélben is, és 1,5 kg vért tud elszállítani, amely egy emberélet megmentésére elegendő. A Zipek a Fészekből indulnak és oda is érkeznek vissza, a csomagokat pedig a földet megközelítve, az ún. „postaládába” ejtve kézbesítik a klinikákon. A Zipline hozzávetőleg 50-150 ilyen sürgősségi kézbesítést hajt majd végre naponta 21 transzfúziós klinikára Nyugat-Ruandában, az átlagos rendelésteljesítés fél óra lesz. A tervek szerint 2017 elején az ország keleti részére is kiterjeszthetik a programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Minden a kínai okostelefonok garanciájáról V.

hét okt 17 , 2016
A dualsimsmartphones.hu összegyűjtött minden fontos információt a kínai telefonok garanciális kérdéseiről, hogy önállóan is boldogulj. Azzal, hogy garanciális hibajavításra kiküldted a kütyüdet Kínába, még csak az első lépést tetted meg. Érdemes követned, hogy mikor ér ki a küldeményed Kínába. Ha a nyomkövetési oldalon azt látod, hogy megérkezett, az RMA számra […]