A páncélszekrények nem érnek semmit, a jövő a nehezen feltörhető szoftvereké

Cybersecurity, machine learning, komplexitás, vizualizáció és gyorsaság: ezek lesznek a pénzügyi és banki informatika kulcsszavai a következő években.

„A bankbiztonság fogalma végérvényesen megváltozott. Míg az elmúlt száz évben főleg a feltörhetetlen páncélszekrényekre és rablásbiztos bankfiókokra koncentráltak, ma már a hackerek elleni védekezés jelenti a fő fókuszt. Nem vastagabb páncélszekrényekre, hanem nehezen feltörhető szoftverekre van szükség a bankoknál” — állítja Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

Minden informatikai folyamat, szoftver vagy rendszer megtervezésénél fontos szerepet kapnak a biztonsági szakértők. Az it-folyamatokhoz mindig is hozzátartozott a biztonság kérdése, és ennek jelentősége egyre csak növekszik. „Az it-biztonság a folyamatos tanulásról szól, mert az, ami tegnap még jól működött, nem biztos, hogy ma is ugyanolyan biztonságos. Vannak olyan csapataink, amelyek azzal foglalkoznak, hogy folyamatosan megkérdőjelezzék rendszereink biztonságát. Rést keresnek a pajzson és a fejlesztési folyamat során auditálják a technológiai megoldásainkat, hogy azok élesítés előtt megfeleljenek szigorú biztonsági szabványainknak – mondta el Fogarasi.

A pénzügyi területen is egyre nagyobb teret kapnak a „machine learning”, vagyis a gépek tanulásán és intelligens működésén alapuló folyamatok. Ilyen például az intelligensebb levelező rendszerek kialakítása, amelyek egy ügyfélszolgálatra ömlesztve beérkező leveleket képesek a tartalom alapján automatikusan szortírozni — jelentette ki a Morgan Stanley magyarországi vezetője.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kormányzati programmal növelnék az informatikusok számát

csü dec 15 , 2016
Több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból kormányzati program indul, amelynek célja az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés támogatása azért, hogy jelentősen nőjön az informatikai végzettségűek száma a munkaerőpiacon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel. Az NFM azt írta: a Széchenyi […]